Русия изстреля нова междуконтинентална балистична ракета "без аналог в света"

Руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" - ново поколение оръжие с голям обсег, което президентът Владимир Путин определи като "нямащо аналог в света", предаде Франс прес.

"Това наистина е уникално оръжие, което ще засили военния потенциал на нашите въоръжени сили, ще предпази Русия от външни заплахи и ще накара тези, които се опитват да заплашват страната ни с разюздана и агресивна реторика, да се замислят два пъти“, каза Путин в обръщение, излъчено по телевизията.

Първият изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" бе извършен от космодрума Плесецк, в Архангелска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната.

То съобщи, че задачите на теста са били изпълнени в пълен обем. "Потвърдени са техническите характеристики на ракетата на всички етапи на полета. Учебните бойни блокове са поразили зададения район на полигона "Кура" на полуостров Камчатка", пише в изявлението.

След завършването на техническите изпитания "Сармат" трябва да замени използваната досега междуконтинентална балистична ракета "Воевода", отбелязва ТАСС.

Руските ядрени войски ще започнат да получават доставки на новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" още тази година, веднага щом изпитанията приключат, съобщи ТАСС, като се позова на шефа на космическата агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

По думите му доставките ще започнат "през есента на тази година". 

Ракетата "Сармат" е разработена в ракетния център "В. П. Макеев"(в рамките на Роскосмос) и произвеждана в завода "Красмаш". Според експерти ракетата е способна да достави разделяща се бойна глава с маса до 10 тона във всяка точка на света както през Северния, така и през Южния полюс, посочва ТАСС.

Русия е уведомила надлежно Съединените щати преди днешното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Кърби отбеляза, че американското министерство на отбраната смята теста за рутинен и че той не представлява заплаха за САЩ.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини