България много бързо трябва да приведе бомбоубежищата си в състояние хора да пребивават вътре

Пред българските власти има три основни задачи. Първо, бомбоубежищата много бързо трябва да бъдат приведени в състояние хора да могат да пребивават вътре - заяви бившият министър на образованието (2009-2013) проф. Сергей Игнатов, сега ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс, Литва. Втората и третата са свързани с държавния ни резерв и състоянието на българската армия, допълни той в интервю за БНТ.

"Вчера четох някакъв пост или изказване на министъра на отбраната, че се вземат мерки. Били на не зная колко заседания през деня и работят по проекти. Мисля, че сега е време за действия, не за заседания", посочи той. 

Според него войната в Украйна ще доведе до пренареждане на европейските елити, тъй като "тази решителна агресия (бел. ред. на Русия) трябва да има решителен отпор", какъвто в момента той не вижда.

"Един от лидерите на нашия Съюз вчера някъде беше направила изявление, че Путин е луд. Дали е луд или не е наша работа, но всеки, който говори това, търси индулгенция за своята нерешителност и неспособност да вземе решение в момента. Нашата работа е да организираме нашата стабилност, тъй като наистина е цивилизационен сблъсък", подчерта Игнатов.

Това пренареждане според него ще изведе на лидерските позиции по-решителни хора.

Добрата политкоректна реторика трябва да бъде заменена с действия, каза още Игнатов и отбеляза, че твърдението, че всички в ЕС говорим в един глас не е съвсем така - "изведнъж се оказва, че по отношение на санкциите гласът вече не е един".

"Вижте как се опипва почвата. И Украйна е страна с европейски ценности, обаче не можем да я защитим."

Той разказа и за последствията от режима в Беларус върху част от студентите му, които идват оттам:

"Само в моя университет, който е малък, сме приели над 30 учени, които загубиха работата си по политически причини. Над сто студенти се прехвърлят, тъй като прекратяват студентските им права затова, че са участвали в демонстрации или са се оказали на улицата в неподходящо време на неподходящо място. От моя университет има вече над 70 арестувани студенти. Петима от тях са политически затворници средно по 18-20 години".

На въпрос какво се случва с арестуваните миналия май София Сапега - студентка от Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс София Сапега - и приятелят ù - опозиционният журналист Роман Протасевич проф. Игнатов отговори, че са под домашен арест:

"Те са под домашен арест, но дали са вкъщи с гривна, или са в специални помещения, които се контролират от КГБ не знаем. Тя беше минала на предварителна защита на дипломната работа. Връчихме дипломата ѝ виртуално на нейните родители. Тържествената церемонията приличаше повече на погребение, тъй като те не знаят кога ще видят дъщеря си свободна. А тя беше арестувана единствено заради това, че е приятелка на Протасевич. Да не говорим, че самолетът беше незаконно свален. Имаше обяснения за опасност от терористична атака. Представете си, това може да се случи с всеки. Само заради познанство и приятелство може да се получат едни 18-20 години. Тя чака присъда в момента", разказа Сергей Игнатов.

Ректорът разказа и за свой студент от Беларус с майка японка, срещу когото е било повдигнато обвинение, когато е бил 6-годишно дете:

"Той е арестуван отдавна. Сега, като стане на 20 години, се очаква да получи японско гражданство и японското правителство да ходатайства да го освободят, тъй като него също го очаква присъда от 20 години. Седем обвинения са повдигнати, като първото от тях е когато е бил на шест години. Можете да си представите как със затворени очи се действа и кога се повдигат обвинения."

"Разказвам тези неща, за да звънне една камбанка в главите на нашите зрители и да разберат, че колкото и да се оплакваме, голям е шансът на България, че е част от европейското семейство и от НАТО - посочи Игнатов. - Защото чета в социалните медии различни мнения, дори за това защо подкрепяме мигрантите в момента от Украйна. Трябва твърдо да кажем "Не на войната". Лошият мир е по-добър от добрата война, защото когато има мир, се случва това, което е нормално в света. По време на мир децата погребват своите родители. По време на война е обратното - бащите погребват синовете си. Затова всички разсъждения и веене на чужди знамена по нашите улици мисля, че са проява на неразбиране в най-малкия случай."

Университетът му подпомага чрез стипендии студентите и учените в риск от Беларус, като вече в схемата се включва и Беларус. Основният донор е ЕК.

"Повечето страни, университети и научни центрове започват да блокират временно проектите, които имат с Русия и Беларус. В очите на повечето граждани на Европейския съюз Беларус също е страна агресор", каза проф. Игнатов.

Игнатов разказа още, че в Литва имат по-малко мигранти, но реакцията на случващото се в Украйна е болезнена:

"Литва и другите Балтийски републики бяха част навремето от Съветския съюз, освен това Литва граничи с Руската Федерация. Те са запознати с изказвания на различни видни представители на Руската федерация, които казват, че не могат да си представят руския мир без Украйна и естествено не могат да си представят Русия без Балтика. Така че тук има едно вътрешно напрежение. Доколкото знам, териториалната отбрана е не мобилизирана, но хората, които са на отчет, често се срещат на подготовка или някакви тренировки провеждат".

По думите му в магазините в Литва вече има дефицит на някакви продукти като сол, олио, дори овесена каша, на която по-големият внос явно е от Украйна.

Източник: offnews

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Бь
  Бьрмалеева
  1 -3
  14:30, 10 мар 2022
  Путин живее в бункер зйблоко в земята и ние в скоро време ще сме ката в него в уютните български бомбо убежища!
 • 2
  Гр
  гражданин
  4 0
  21:04, 10 мар 2022
  И какво ще стане, след като ние сме в бомбоубежища, а земята е заразена химически и/или радиоактивна?
 • 3
  Ощ
  Още
  4 0
  09:12, 11 мар 2022
  Още 1 хлебарка изпълзя от някъде !
Последни новини