Сватби във военно положение: Украйна регистрира бракове с военнослужещи без младоженеца

Войната в Украйна е в ход, а много млади мъже и жени се оказаха разделени в служба на родината си. Но животът и любовта продължават и да искаш да създадеш семейство не е немислимо, дори когато си тръгнал да се браниш земята си срещу агресора.

Ако един от младоженците е военнослужещ, по време на военното положение държавната регистрация на брака може да се извърши без негово присъствие. Това предвижда нов указ на украинското правителство, по № 213, озаглавен "Някои въпроси на държавната регистрация на брака при военно положение".

Резолюцията отбелязва, че държавната регистрация на брака, ако един от младоженците е военен, може да се извърши без личното присъствие на младоженеца или  младоженката.

В този случай се представя изявление от войник, полицай, редник или командир на Службата за гражданска защита, Държавно следствено бюро, Държавна пенитенциарна служба, командир на Националното антикорупционно бюро, Бюрото за икономическа сигурност или служител на здравно заведение. То служи за държавна регистрация на брака, като в същото време е потвърждение за факта на даване на съгласие за брак, и се представя на прекия командир (ръководител).

Бракът, ако един от младоженците е военнослужещ, може да се удостовери и с брачен акт, който се съставя от прекия командир (ръководителя) на военнослужещия и се подпечатва с официалния печат на съответния орган. Актът може да бъде съставен без лично присъствие на единия или двамата младоженци, като се използват налични средства за видеокомуникация с един от отсъстващите младоженци или с двамата отсъстващи младоженци.

Регистрацията на брака може да бъде удостоверена  от ръководителя на здравното заведение, в което се намират или работят единият или двамата младоженци, и подпечатан с печата (ако има такъв) на това заведение.

Акт за сключване на брак от военнослужещ се съставя от отдела за държавна регистрация на актове на гражданско състояние в деня на получаване на заявлението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини