Правителството стартира инициатива в подкрепа на ваксинацията на възрастните хора срещу COVID-19

Нова инициатива на правителството ще насърчи всички пенсионери да се ваксинират срещу COVID-19, обяви министър-председателят Кирил Петков. Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който вече има приключен цикъл на ваксинация от две , плюс бустерна доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза.  Новата програма ще стартира от 1.01.2021 и се предвижда да продължи до края на месец юни. Обмисля се и възможността за намаляване на времето между поставянето на втора и бустерна доза в съответствие с вече възприети европейски практики.

Личните лекари ще бъдат информирани за инициативата от Националната здравноосигурителна каса.

Премиерът Кирил Петков посочи стремежа на кабинета да насърчи максимален брой възрастни хора да се ваксинират. Министър-председателят изтъкна, че ако в близките два месеца се ваксинират около 300 000 пенсионери, това ще облекчи значително болниците с оглед на очакваната нова ковид вълна.

Наред с икономическия стимул за пенсионерите инициативата на правителството предвижда и провеждането на мащабна кампания, която да предостави на обществото информация от сериозни и авторитетни източници и да подпомогне колебаещите се да вземат решение.

Министър-председателят Кирил Петков беше категоричен, че ваксинацията е доброволна и всеки има отговорност към здравето си. Същевременно премиерът посочи и отговорността ни като общество за това да няма отново препълнени болници, огромни разходи за затворени бизнеси, липса на присъствено обучение за децата и превръщането на страната ни в ковид дестинация. Време е за запретнем ръкави и да направим България нормална европейска държава, заяви в заключение министър-председателят.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    То
    Това
    8 -4
    16:01, 23 дек 2021
    Това сериозно ли е ? Направо се ебавате с пенсионерите. За 15 лв. да им вземете живота! фашаги..... и д-р менгеле не би се сетил за това.
    • Он
      Онова
      4 -7
      17:18, 23 дек 2021
      Ходи се гръмни най-добре с твоите конспиративни теории.
    • Ма
      Маргарет Тачър
      8 -3
      17:31, 23 дек 2021
      Сиренето е безплатно само в капана за мишки.
    • Ту
      Туй
      8 -1
      19:28, 23 дек 2021
      Що да са конспиративни теории утре баба ти като се гътне да не ревеш
  • 2
    Да
    Дата
    2 0
    06:19, 24 дек 2021
    Не се ядосвайте! Забележете датата - 01.01.2021 на старт на кампанията. Ами тя е минала, бе, мили хора! Весели празници!
  • 3
    Пр
    Прости хора има тука бол
    3 -3
    07:40, 24 дек 2021
    Не гледате ли, че сте занемарили здравето си отвъд приемливите стандарти за една развита страна и бягате от преглед като дявол от тамян? Толкова хора си заминаха от този свят в града, защото не се ваксинираха и чакаха да не им се случи нищо, ама ги застигна. Не всичките ваксини са еднакви. Не може да ги слагате под общ знаменател, защото ката казали то телевизията или сте чели във Фейсбук. Ако искате да имате възрастни хора да посещавате, тогава се погрижете за вас и тях. Единствените, които печелят от вашата глупост са НАП за спестените пенсии и погребалните агенции.
    • Бл
      Благовест
      1 -2
      12:12, 24 дек 2021
      По лошото е, че с необоснованите коментари срещу ваксините разколебават възрастните хора да се ваксинират.Сигурно има доста починали, които са били подведени именно от такива конспирации.
  • 4
    Да
    Дамаджаната на Рашков
    2 -1
    09:26, 24 дек 2021
    С този скъп ток за фирмите след нова година ще ядете хляб за 5 лева и всичко ще поскъпни.
  • 5
    Ту
    Турчоляка
    1 0
    11:45, 25 дек 2021
    Ако искате да ви тровят с графен оксид и да си играят с вашето здраве давайте ваксинирайте се!!! Няма вирус всичко е радиомагнитни вълни с които разболяват хората а с ваксинацията ще сте вече в паяжината им.
Последни новини