Държавата създава национална система за търсене и предлагане на работна сила

До 720 лв. месечно обезщетение ще получават работниците при фалит на предприятието. Това се разбраха в четвъртък, 10 септември социалните партньори при обсъждaнето на пакет от антикризисни мерки в комисията към Националния съвет за тристранно сътрудничество.
От изнесената информация стана ясно още, че кабинетът също подкрепя  тази промяна.

Досега фонд "Гарантирани вземания на работници и служители" изплащаше до 2.5 минимални заплати или 600 лева. С новите корекции сумата ще бъде увеличена на три минимални заплати. Обезщетението ще се плаща до 3 месеца.

Социалните партньори се разбраха да бъде направена  единна национална информационна система за търсене и предлагане на работна сила към Агенцията по заетостта.

Исканията на синдикатите за увеличаване доходите на населението - повишаване обезщетенията за безработица, минималната работна заплата да е 60% от средната за страната, както и социалното подпомагане да се обвърже с линията на бедността и т.н., не бяха подкрепени.

От финансовото министерство обаче дадоха оптимистична прогноза. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви в ефира на Националното радио, че ако спадът е по-малък отколкото в момента е прогнозата, ще има възможност за увеличаване на пенсии и евентуално на заплати. "С 10% се съмнявам, но някакво увеличение ще бъде възможно от средата на годината. И като гледам развитието на световната и европейската икономика, си мисля, че това всъщност реално ще стане," обясни той. "Ако се вдигат цените от следващата година, тогава по някакъв начин трябва да мислим за увеличение на пенсиите и минималната заплата", допълни вицепремиерът.

Източник: newbusiness.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини