Правителството на талибаните издаде указ за правата на жените

Ръководството на радикалните талибани издаде указ за правата на жените. Това съобщи заместник-министърът на информацията и културата във временното талибанско правителство Забихула Муджахид в  Twitter.

Указът е подписан от върховния лидер на талибаните Хайбатулах Ахундзад. От документа следва, че жената не може да бъде принудена да сключи брак. В случай на смърт на съпруга си, вдовицата има право да наследи част от имуществото му, може самостоятелно да определи бъдещата си съдба и да се омъжи повторно.

"Жената не е собственост, а благороден и свободен човек. Никой не може да я даде на никого в замяна на мирно споразумение или прекратяване на вражда", се казва в текста на указа.

По-рано Забихула Муджахид потвърди, че новосформираното правителство ще има длъжности за жени в съответствие със законите на шериата.

Талибаните превзеха Афганистан на 15 август, създадоха временно правителство и започнаха да провеждат реформи в страната. Бе върнато отрязването на ръце и смъртното наказание, забраната мъжете да бръснат брадите си и частично бе ограничен достъпа на жените до работа. През ноември талибаните обявиха създаването на военен трибунал за "налагане на законите на шериата", "спазване на божествените заповеди" и "социална реформа".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    11
    1111
    9 -2
    09:13, 4 дек 2021
    Аплодисменти за талибаните! За тях май има надежда да станат хора.....но...ние в какво се превърнахме...
  • 2
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 0
    08:46, 7 дек 2021
    Санкциите ги отменям само и единствено аз! Ако заслужаваш де :)
Последни новини