Задава се времето на големите глоби за отказ от маски и ваксиниране

Който отказва или още умува дали да се ваксинира, ще трябва да е готов да си плати за това. В буквалния смисъл и в брой.

Всеки път, когато някой бъде заловен да не носи предпазна маска, глобата се покачва в пъти. Ако няма пари, влиза зад решетките да си я излежи.

Избралият да не се ваксинира, трябва да е готов да плати сметката за лечение от COVID-19, ако се разболее. Здравното министерство дава ориентировъчна цена за престой в интензивно отделения - малко под 19 хиляди щатски долара.

Това не е някакъв разговор на маса от "разбирачи" как трябва да се провеждат ваксинационни кампании. Такива мерки вече са въведени или се обмислят в Европа и по света. В началото на 2022 г. е много вероятно да са реалност в страни от ЕС.

Става дума за сериозни глоби за физически лица и фирми, а не за загуба на доходи от пускане на неваксинирани в неплатен отпуск или отстраняването им от работа, включително с прекратяване на трудовия договор. Има и сериозен проблем - как администрира налагането и как се събират тези парични санкции - на който властите не дават ясен отговор.

Гърция даде във вторник 6 седмици на неваксинираните над половин милион жители над 60 години да си поставят поне една доза. На 16 януари 2022 г. следва глоба от 100 евро за неспазилите решението на правителството. Тя ще се налага всеки месец, докато неваксинираният отказва. При средна месечна пенсия от 730 евро една глоба е неприятна. Но при системен отказ от ваксиниране сумата набъбва до 1200 евро и започва да наближава две пенсии.

Ефектът се видя мигновено - броят на възрастните, записали се за ваксиниране скочи три пъти за 1 час до 1500 души, изчисли в."Катимерини". До края на работния ден броят им достигна 6 хиляди при средно около 2600 на ден досега. През ноември, когато бяха въведени строги ограничения за неваксинирани, доза си бяха поставили едва около 60 хиляди от около 520-580 хиляди от тази възрастова група, отказвали досега да се защитят, а сега пълнят интензивните отделения (по думите на премиера Кирякос Мицотакис).

Преди да обяви глобата,кабинетът вече бе въвел задължителен бърз тест два пъти седмично - още един разход от около 80 евро месечно, припомни Хелена Смит, кореспондент на "Гардиън" в Атина. Тя допълни, че събраните по този начин средства отиват в специален фонд за подпомагане на претоварената система за обществено здравеопазване. Мицотакис обяви вчера и поне един "морков" - през декември и в началото на януари ще се раздават безплатни комплекти за тестване, с които хората могат да се проверят дали са заразени и така да се открият много по-лесно асимптоматичните случаи в обществото.

А законни ли са глобите и задължителното ваксиниране? Да, заяви пред радио Skai Андонис Манитакис, професор по конституционно право. Той се позова на решения на Конституционния съд на Гърция, европейски съдилища и Европейския съд за правата на човека, потвърдили, че не е нарушен законът, когато държавата задължи определени групи, включително деца, да се ваксинират.

"Свободата им не е нарушена, особено когато животът на десетки хора могат да бъдат спасени всеки ден. Ако не се вземат мерки, голям процент от тази възрастова група ще продължат да умират. Затова е оправдано ограничаването на едно право в името на защитата на живот, който е върховна ценност", обясни той. Относно глобата коментарът му е, че който не може да си позволи 100 евро, да отиде да се ваксинира. "В този случай държавата изчерпи всички мерки, след като през пролетта избягваше задължителното ваксиниране и предпочиташе стратегията на убеждаване и свободен избор."

Как е в България

Неспазването на мерките е административно нарушение. В Закона за здравето е записано, че глобите за нарушаване на противоепидемични мерки са:

при физически лица: от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.

при еднолични търговци или юридически лица: от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2 хил. до 5 хил. лв.

Проверяващите преценяват размера на санкцията и може да се ограничат само до предупредително предписание. Глоба може да се обжалва в съда и не се плаща преди края на процедурата, който може да е след повече от година.

Полицаи също могат да съставят предупредителен протокол или да започнат производство, което минава през прокуратурата, а тя да повдигне обвинение по чл. 355 от Наказателния кодекс, където наказанието е затвор до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв., "ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи".

Тежките глоби не са само по повод ваксинирането
В Англия от 16 ч. вчера е в сила задължение да се носят предпазни маски като една от мерките за забавяне разпространенето на варианта Омикрон. Те важат - с някои изключения за определени категории служители и деца под 11 години - за магазини, молове, банки, пощенски офиси и обществения транспорт. Нарушител се глобява с 200 паунда. При повторно нарушение глобата се удвоява, третият път има пак удвояване до 800 паунда. Така особено упоритите противници на маските бързо стигат до шеста глоба от 6400 паунда (малко над 7500 евро) и тя остава на това ниво за всяка следващо нарушение.

Ако Гърция е първата страна в ЕС, въвела задължително ваксиниране на цяла възрастова група, то Австрия е първата, обявила масово задължаване за ваксиниране (без бременни и малолетни), но от 1 февруари 2022 г. Властите подготвят съответен закон и в него са предвидени тежки финансови санкции за онези, които неоснователно отказват да се ваксинират. Според медиите във Виена в проекта е записана глоба от 7200 евро.

"Ди Пресе" и многотиражният "Кронен цайтунг" разказват, че:

при първи отказ гражданин на Австрия или постоянно живеещ в страната ще бъде викан в местната администрация

ако не се отзове, следва втора покана след месец

трети отказ от ваксиниране вече се смята за тежък рецидив и се санкционира с 3600 евро или лишаване от свобода за 4 седмици

при последващи откази сумата може да се удвои, като 7200 евро е санкция и в случай, че "административните нарушения са създали сериозен риск да живота и здравето".

Законопроектът тепърва се обсъжда и подлежи на промени. Изданието твърди, че е предвидено законът да е в сила три години.

Когато канцлерът Александер Шаленберг обяви въвеждането на задължително ваксиниране, спомена за административни наказания и обясни драстичната мярка с провал на доброволната кампания от противниците на ваксини. "Твърде много политическите сили, противници на ваксинирането и фалшиви новини, подстрекават хората в страната да отказват."

След края на пълната блокада на Австрия на 12 декември за неваксинираните ограниченията остават безсрочно - забрана да напускат дома си без особена причина с изключение пътуването до работа, училище, магазин за храни или здравно заведение.

По повод австрийския проектозакон в Русия журналисти питаха говорителя на Кремъл дали там не обмислят нещо подобно. Отговорът на Дмитрий Песков бе: "Не, не допускаме, че такива мерки ще бъдат въведени в Русия." В средата на октомври, когато започна бързото увеличаване броя на заразени и починали, властите заявяваха, че не са решавали нищо, което да направи ваксинирането задължително. Против се е изказвал и президентът Владимир Путин. Три седмици подред смъртността остава рекордно висока - около 1200 жертви на COVID-19 всеки ден.

Да взимаш и да даваш

Сингапур засега е страната, въвела вероятно най-строгата финансова санкция за неваксинирани - да си платят лечението, когато се разболеят, разказва "Блумбърг". За хоспитализирани или попаднали в интензивно отделение сумата може да достигне 25 сингапурски долара (16 157 евро) според сметки на здравното министерство.

Литва, въвела ограничения за неваксинирани и планираща от Нова година да ги разшири за всички над 12 години, обмисла обратното - да плаща на хората да се ваксинират. Идеята засяга малка група - тези над 75 години - и предвижда по 100 евро на всеки, получил две дози между 1 септември и 30 ноември или ваксинирал се с бустерна доза преди 31 март 2022 г.

В САЩ подходът е различен, а и непрекъснато решения на Вашингтон за борба с пандемията се оспорват в съда и спират в отделни щати. На места дори се помага на бизнеса от специални фондове, ако бъде глобен. Това е и водещата отлика от Европа - санкцията е за работодателя, а той има интерес да изисква или принуди служителите си да се ваксинират, за да не го санкционират.

Докато различни съдилища обсъждат дали могат да влязат в сила мерки, засягащи 84 млиона работещи американци, конгресмени демократи предлагат за фирми с над 100 служители драстично увеличаване на глобите на работното място и удвояване на трудовите инспектори (бивш служител на агенцията твърди, е шансът работодател да бъде посетен от такъв инспектор в момента е веднъж на 134 години).

Новите предложения са глобите за тежки нарушения да скочат от 13 653 на 70 000 долара, а при умишлен рецидив - от 136 532 на 700 000 (средната глоба в момента е около 5500 долара).

Департаментът по трудовите отношения в администрацията на президента Джо Байдън иска от 5 декември неваксинираните служители да носят на работа предпазна маска, а от 4 януари 2022 г. - да бъдат тествани поне веднъж седмично. По данни от октомврийско проучване на Kaiser Family Foundation около 5% неваксинирани служители са напуснали работодатели, наложили им задължително ваксиниране.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    Иванова
    6 -2
    09:57, 2 дек 2021
    Сценаристите са тези, които искат Планетата само за тях, простолюдието им пречи. Повярвали са, че могат да контролират всичко и са защитени. Дано си дават сметка, че те са малко на брой и не са вечни.
    • Пе
      Петров
      1 -6
      10:17, 2 дек 2021
      Трябва и хапчетата за шизофрения да станат задължи... Виж коментара
Последни новини