В местните болници са наред с боклуците

Всички 13 здравни заведения проверени от регионалната екоинспекция са изрядни при управлението на болничните отпадъци. Това сочат резултатите от проверки направени на място и по документи от експертите.

При извършените проверки на многопрофилните и специализирани болници и диспансери е констатирано, че всички временно съхраняват генерираните при дейността им отпадъци при спазване на изискванията и имат подписани актуални договори с лица, които притежават разрешителни за транспортиране и третиране на болнични отпадъци.

Използваните методи за обезвреждане на опасните болнични отпадъци са чрез микровълново обеззаразяване, автоклавиране (третиране с пара), като само малка част от болничните отпадъци, такива с биологичен произход, се предават на инсинератора в Александровска болница в София за изгаряне.

РИОСВ – Хасково е издала разрешително на многопрофилната болница в град Димитровград за физикохимично третиране на опасните болнични отпадъци. Лечебното заведение третира само собствени отпадъци и не приема такива от други здравни заведения.

В два апарата за микровълново обеззаразяване, разположени в градовете Хасково и Кърджали се третират опасни болнични отпадъци от „Екостер” ООД, град Хасково.

РИОСВ – Хасково ще провери и останалите здравни заведения, работещи в областите Хасково и Кърджали.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини