Изводи на запад след Мадона… не сме били узрели, нетолерантни сме!

Днес чуждестранните медии споменават България предимно във връзка с големия концерт на Мадона в София, който очевидно е не само музикално, но и политическо събитие, предаде Дойче веле.

Зюддойче Цайтунг прави доста интересни изводи като отбелязва, че в изявите на кралицата на поп-музиката в София и Букурещ станало ясно, че не всички източноевропейци са узрели за посланията на певицата. Тези послания са свързани с равнопоставеността на хората и недопустимостта на дискриминацията по етнически или полов признак.

Авторът Клаус Брил дори говори дори за „посткомунистически космос“ с обществени структури, по- различни от тези на Запад. Затова „добре пресметнатите провокации на Мадона“ предизвиквали много по-ожесточени спорове, отколкото на Запад, където отхвърлянето на табута не е чуждо.

Още повече че Мадона е известна именно с това, и те се възприемали значително по-спокойно. В статията се обръща внимание и на това, че дискриминацията на „по-различните“ е често срещана в Източна Еропа и по точно България и Румъния.

Изданието припомня протестите срещу заплануваното шествие на гейове в София, което било подкрепено публично от 11 западни посланици, но не и от български политици
.

Концертът на Мадона е обект на публикация и в Зюдкурир. Там е отбелязана гневната реакция на румънския президент Бъсеску, който заявил, че в Румъния няма дискриманция на роми, и че изявленията на Мадона по всяка вероятност се дължели на „неведение“.

Зюдвестпресе и Ди Некарквеле пишат още, че Мадона поканила ромска група музиканти, които свирили по време на концерта й в София.

Европейската преса не подмина и протестите на църквата, която призова да не се посещава концерта на Мадона в София.

Британският сайт Диджитъл Спай изведе информацията, че България е поредната страна, в която изразяват възмущение от екстравагантните концертни изяви на поп-иконата. Медията припомня, че Мадона е била критикувана със същите доводи и в Полша, а по-рано този месец е трябвало да отложи концерта си в Словения поради слаба продажба на билети.

Източник: hellp.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини