Виолета Евтимова: Източните Родопи, където се намира и Буковският лъв, са пълни с неразгадани тайни

Изображение 1 от 2

    Виолета  Евтимова е  любител-пътешественик и начинаещ издател. Вярвам, че забележителните места, природни феномени и безспорни красоти, до които се докосваме, пътувайки из България, трябва да бъдат споделени, изповядва своето верую Виолета Евтимова.

    Тя има блог за туризъм, който рекламира забележителностите в България. Открива Източните Родопи преди 15 години и има описани вече над 100 обекта.

    Преди дни попаднах на нейния фото пътеводител „66 забележителни места в Родопите“. Приятната изненада беше, че на корицата е поставена снимка на Буковският лъв и още на  първите страници може да бъде прочетено къде се намира този паметник, кое го прави забележителен и как да го открием. Следва още една изненада на страниците на пътеводителя – там има разказ и за Долапчетата, а като комплимент към читателите е добавено и магнитче. Познайте с какво… със снимка на Буковския лъв.

    Книгите на Виолета Евтимова разказват за непознатите прелести на Родопите, но поставят въпроса за това, че липсват достъпни описания на историческите паметници и за местностите.

    Теодора Кирякова: Кога и как научихте за Буковския лъв?

    Виолета Евтимова: Преди няколко години, през 2014-та, когато подготвях материалите за издаването на първия си "Фото пътеводител на Източни Родопи", съвсем случайно попаднах на снимки на Лъва, които много ме впечатлиха. Забележително бе как "съжителстват" на едно място, в случая на една скала, древните ниши с издялания по наше време лъв. За жалост, освен снимки в интернет тогава не открих информация къде точно се намира той и как се стига до него. Но аз не спирах да търся... 


    Т.К. Посещавала ли сте го?

    В.Е.: Да. Миналата година, след много лутане и дълго обхождане на района най-сетне успях да видя с очите си Буковския лъв. Наистина прекрасно място в крайно уединена и много красива местност.


    Т.К.: Знаете ли повече за историята му от това, което е записано?

    В.Е.: За жалост информацията е предимно за извайването на самия лъв, свързано с честванията на 1300 години от основаването на България. Много интересно би било проучването и на тракийските ниши, издялани в скалния къс.

    Т.К.: Знаете ли какво се крие под опашката на Лъва?

    В.Е.: О, предполагам, че много повече от една скална ниша :) Все пак да не забравяме, че Източните Родопи, където се намира и Буковският лъв, са пълни с неразгадани тайни.


    Т.К.: Така е – под опашката му освен ниша, има и капсула с имената на хората, които са направили Лъва и послание към бъдещите поколения. А как избрахте тези 66 забележителни места?

    В.Е.: Реших да събера в едно фотографско туристическо издание най-ярките, най-открояващи се местенца в Родопите - онези, които в най-голяма степен са ме впечатлили и докоснали душата ми. Сред тях своето специално място заемат и малко известните, но особено притегателни места като Буковския лъв.


    Т.К.: А защо 66, а не 33 или 99?

    В.Е.: Всъщност, забележителните места, които сме посетили в Родопите за тези близо 15 години, са над 100. Но те са представени в няколко фото пътеводителя, а книгата "66 забележителни места в Родопите" е последната, пета моя книга, посветена на най-обаятелната планина в България.

    Не би било възможно да съберем в едно издание 99 обекта, а само 33 пък биха били крайно недостатъчни, затова 66-те се оказаха точно толкова, колкото би "побрала" една книга, без да е нито твърде малка, нито твърде голяма за четене. 

    И, знаете ли, след толкова посетени места аз не преставам да търся нови и нови прекрасни и забележителни кътчета в Родопите. Нещо повече - вярвам, че ще ги открия.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини