Какво ни казват публичните източници за Пламен Николов

Часове след като беше излъчен като кандидат за министър-председател от "Има такъв народ" в петък, Пламен Николов гостува в студиото на "Панорама" в обществената телевизия. Друг гост в предаването беше служебният финансов министър Асен Василев.

Водещият на предаването Бойко Василев се обърна към харвардския възпитаник Асен Василев с думите: "Кандидатът за премиер има доста сходна биография с вашата - идва от частния бизнес, с какво ще се сблъска той?". Финансовият министър не прие това сравнение и каза, че между Николов и него има разлика.

"Аз съм водил битки", каза Василев.

Не е известно дали Пламен Николов е водил битки, защото до момента той не е заемал публични позиции. Нито като постове, нито като изказвания по обществени теми.

Сайтът на основаната от Слави Трифонов партия "Има такъв народ" казва за Николов, че има "над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти", а под името му стои следното описание: "доктор по философия на правото, политиката и икономиката".

Тези данни не дават отговор на въпроса кой е Пламен Николов и водил ли е битки. В следващите редове Свободна Европа събира всичко, което може да се научи от интернет за кандидата за министър-председател.

Профилът в "Уикипедия"

Разбира се, на първо място за публични фигури се търси информация в безплатната онлайн енциклопедия "Уикипедия". Оттам става ясно, че Николов е на 44 години, роден е на 29 юли 1977 г. в Горна Оряховица, женен с две деца.

Впечатление прави, че страницата за Николов е създадена четири дни преди той да бъде номиниран за премиер на 30 юли. Статията за него е създадена вечерта на 26 юли. Ден по-късно, на 27 юли, в статията са добавяни детайли от потребител, регистриран като Rumensz. Според проучване, направено от програмиста Васил Величков и публикувано в блога му, за потребителя Rumensz могат да се открият интересни данни.

При преглед на всички негови редакции в "Уикипедия" (глобално, в хронологичен ред) се вижда, че той изключително рядко редактира страници на политици или бизнесмени, освен напоследък. В последните години Rumensz е редактирал няколко такива страници – на Николай Бареков (2018, 2020), на Бойко Борисов (2020, 2021), и най-скоро – на Иво Прокопиев (на 28.07.2021 и на 01.08.2021), като е добавил квалификацията „медиен олигарх“ и е посочил препратки към в-к "Труд" от 28.07.2021 и изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от 28.07.2021, публикувано в Dnes.bg.

Наред с тези редакции, на 27 юли Rumensz e направил стилистични корекции по профила на Пламен Николов. Извън този детайл статията за Николов е стандартна: роден, живял, учил и работил.

Откъде е докторската степен на Николов?

Сред източниците на "Уикипедия" е посочен сайтът Swimming world – специализирано нишово издание. В него през 2013 г. е поместено прессъобщение, което казва, че Пламен Николов е назначен за представител на компанията за плувни принадлежности FINIS Europe. Изданието отбелязва, че публикува прессъобщението без редакторска намеса, т.е. така както е изпратено от компанията.

В това прессъобщение пише, че Николов е "магистър от Софийския университет и има докторска степен от университета в Клагенфурт".

Същото пише и в личния профил на Николов в социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn. Там Николов е отбелязал само магистърската си степен в Софийския университет ("История и философия на науката и технологията") и докторска степен (PhD) в известния австрийски университет по "Философия на правото, политиката и икономиката". Същата информация Николов е посочил и в профила си във Фейсбук.

Николов е направил докторантурата си в Софийския университет, а в австрийското учебно заведение е бил на специализация.
От кастинга за политици, проведен от "Шоуто на Слави" през 2018 г. пък се разбира, че Николов е направил докторантурата си в Софийския университет, а в австрийското учебно заведение е бил на специализация.

Тези разнопосочни твърдения в последните два дни станаха причина за становище от Министерството на образованието, което потвърди, че в българската база данни има дисертационен труд на Николов, което е доказателство, че той е написан именно в България.

В последната версия на страницата на ИТН за биографията на Николов е записано, че докторската му дисертация е в СУ "Св. Климент Охридски".

Свободна Европа са опитали да се свържат и с пиара на "Има такъв народ" и със заместник-председателя на партията Тошко Йорданов, за да уточнят на какво се дължат разминаванията, но те не са отговорили на обажданията.

Мултинационалната компания "Финис Юръп"

Още от момента, в който се явява на кастинга за политици на Слави Трифонов през 2018 г., Николов казва за себе, че управлява "офиса на американска компания за Европа, Близкия Изток и Африка".

Според регистрите в България компанията за спортни принадлежности, най-вече в сферата на плуването, "Финис Юръп" има едва деветима служители.

От сканираните документи става ясно, че Николов е вписан като лице за контакт, каквото Законът срещу изпирането на пари задължава всяка чуждестранна компания да има.

Преди "Финис" Николов е бил директор продажби в "Булмоторс" (представител на Тойота за България) и търговски директор в "Дайхацу".

От август 2020 г. той е член на националното ръководство на ПП "Има такъв народ".

Точно по това време и профилът на Николов във Фейсбук започва да се развива. В него няма лична информация, нито лични снимки. От лятото на 2020 г. той използва социалната мрежа само за политически послания.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Мартин
    1 0
    17:27, 4 авг 2021
    Казват, че Пламен Николов не е удобен на олигарха Иво Прокопиев и затова слугата на Прокопиев от „Демократична България“ – Христо Иванов се обърна срещу ИТН!

Още новини

Случаен виц

Последни новини