Честваме 184 години от рождението на Апостола

България отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово.

В храма "Св. Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. В подбалканския град, който днес отбелязва своя празник, с тържествен ритуал ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен. Официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани
с революционната дейност на великия българин.

По повод годишнината тази сутрин президентът Румен Радев ще посети църквата „Св. Димитър Солунски“ в Айтос, а след това и град Стралджа, за да поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата.

Премиерът Стефан Янев ще участва в отбелязването на 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от правителствената пресслужба. Той ще присъства на панихидата в църквата "Св. София" в столицата.

С граждански поклонения пред паметниците в двора на Къкринското ханче и в Ловеч ще бъде почетена паметта и делото на Васил Левски по повод 184-тата годишнина от рождението на Апостола.

Във Велико Търново 184-ата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъдат отбелязани с военен ритуал и с детска творческа и образователна работилница в Археологическия музей.

В Смолян официални чествания на годишнината не са предвидени. Но всеки може да поднесе цвете и да почете Апостола. Паметниците вече са два - наскоро откритият бюст-паметник на Васил Левски на пл. "Свобода" в стария център, както и този в двора на Райковската гимназия.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини