ЕК настоятелно приканва България да приложи европейското законодателство за правото на достъп до адвокат

Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати официално уведомително писмо на България, Австрия, Италия, Нидерландия, Полша, Румъния и Швеция за това, че не са приложили европейските правила за правото на достъп до адвокат.
Комисията е решила да изпрати мотивирано становище на Словакия и допълнително мотивирано становище на България. Европейските правила определят основни изисквания за правото на заподозрян да има достъп до адвокат при наказателни производства и при производства за изпълнение на европейска заповед за задържане.

При задържане заподозрените имат правото да уведомят някого и да осъществят връзка с консулски представител в срока на лишаване от свобода. Комисията е оценила как шестте държави са приложили европейските правила в своето законодателство и е установила пропуски по отношение на правата на децата.

ЕС очаква в началото на полицейското задържане децата да не бъдат лишавани от свобода, без да бъде уведомен подходящ възрастен. Установените пропуски засягат уведомяването на подходящ възрастен, когато известяването на носителя на родителска отговорност би било в противоречие с висшия интерес на детето.

Комисията е открила процедура за установяване на нарушение с изпращането на официално уведомително писмо на България и на Словакия през януари 2017 г. за това, че на са съобщили как прилагат въпросното европейско законодателство. През януари 2018 г. ЕК е изпратила мотивирано становище на България, тъй като страната не е уведомила за никакви мерки.

Междувременно Словакия и България уведомиха за националните правила, но тези правила не предвиждат прилагане на всички европейски разпоредби, особено за уведомяването на друг възрастен. Затова ЕК е решила да изпрати допълнително мотивирано становище на България.

Комисията дава срок за отговор от два месеца, в които да предприемат и необходимите мерки. В противен случай ЕК ще отнесе въпроса до Съда на ЕС, предупреждава комисията. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини