Обявиха обществена поръчка за подмяна на уличното осветление в „Болярово“ и 3 села

Община Хасково обяви обществена поръчка за подмяна на уличното осветление в селата Гарваново, Въгларово, Клокотница и хасковския квартал „Болярово“, съобщиха от местната администрация.

Предвидена е подмяна на съществуващите лампи със съвременни енергийно ефективни светодиодни осветителни тела: 361 в кв. „Болярово“, 320 във Въгларово, 252 в Гарваново и 227 в Клокотница. Ще бъде инсталирана система за управление, контрол и мониторинг на потреблението на електрическа енергия за улично осветление.

Ще бъде изградено съоръжение за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за нуждите на външното осветление.

Основните резултати, които ще бъдат постигнати с рехабилитацията на уличното осветление са намаляване на разходи на енергия с 81.7 %, което се равнява на 533.30 MWh/година, с екологичен еквивалент 629.26 тона спестени емисии СО2/годишно. Насока за развитие и прилагане на новаторски методи в сферата на енергийната ефективност ще предложи норвежкият партньор IDN.

Прогнозната стойност на поръчката е 600 597,20 лв. без ДДС. Срокът за подаване на оферти или на заявления за участие е 2 август 2021 г.

Договорът за „Рехабилитация и модернизация на система за улично осветление“ беше подписан в началото на март тази година. С този договор Хасково получава безвъзмездно средства за изграждане на икономично и модерно улично осветление в четирите населени места.

От 107 кандидатствали общини, Хасково е сред 20-те одобрени за безвъзмездно финансиране, което говори за качествената работа на екипа на община Хасково, съобщиха от кметството. Над 3 000 души ще имат ново улично осветление без това да струва нито един лев на хасковските данъкоплатци.

Настоящият проект за „Рехабилитация и модернизация на система за улично осветление“ се финансира по Оперативна програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“.

Заедно с партньорите от норвежкия град Трондхайм, Хасково ще намали енергийното потребление, защото уличното осветление към този момент е един от най-големите консуматори на енергия в общината.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини