Огромно езеро в Антарктида изчезна за 3 дни

Огромно, покрито с лед езеро в Антарктида изчезна внезапно и учените се притесняват, че това може да се повтори.

При изчезването, което според изследователите се е случило през зимата през 2019 г. на ледения шелф Амери в Източна Антарктида, е изчислено, че около 600 милиона до 750 милиона кубически метра вода са изтекли в океана - приблизително два пъти обема на залива Сан Диего.

Учените, които са използвали сателитни наблюдения, за да заснемат шокиращото изчезване, казват, че езерото се е източило за около три дни, след като леденият шелф под него поддал.

"Ние вярваме, че теглото на водата, натрупана в това дълбоко езеро, е отворило цепнатина в ледения шелф под езерото, процес, известен като хидрофрактура, в резултат на което водата се оттича към океана отдолу", казва Роланд Уорнър, глациолог от Университета на Тасмания и водещ автор на ново проучване, описващо събитието. Той допълва, че "потокът в океана отдолу е бил като над Ниагарския водопад, така че би бил впечатляваща гледка".

Хидрофрактура (естествен процес, използващ същите физически принципи като хидравличното разбиване или фракинг, използвано за извличане на петрол или газ от основата) възниква, когато водата (която е по-плътна и следователно по-тежка от леда) образува гигантски пукнатини в ледената покривка и след това се оттича в морето. Това оставя след себе си гигантска цепнатина, която компрометира структурната цялост на ледения лист като цяло. Тъй като езерата и потоците от разтопена вода се множат по повърхността на Антарктида, изследователите са загрижени, че нарастващите обеми повърхностна топяща се вода могат да доведат до повече събития за хидроразрушаване, което може да доведе до срутване на ледени шелфове, включително части, закрепени към земята, като по този начин морското равнище ще се вдигне над текущите прогнози.

"Очаква се повърхностното топене в Антарктида да се удвои до 2050 г., което поражда опасения относно стабилността на други ледени шелфове", пише екипът в своето проучване, публикувано на 23 юни в списание Geophysical Research Letters. "Процеси като хидрофрактура и огъване остават недостатъчно проучени, а моделите на ледени покривки все още не включват реалистично третиране на тези процеси." Огъването на долната страна на ледения шелф от теглото на стопената вода над него е друга потенциална причина за разпадането му.

Уорнър и колеги са направили въздушни измервания на драматичното изливане на езерото с наблюдения от спътника ICESat-2 на НАСА, от които учените могат да изчислят котата на целта.

След изтичането районът около езерото, сега без теглото на водата, се е издигнал на 36 метра от първоначалното си положение и има огромна фрактура с площ около 11 квадратни километра по коритото на езерото. През лятото на 2020 г. езерото се пълни с вода само за няколко дни, с пиков дебит от 1 милион кубически метра на ден. Дали тази вода ще създаде нови фрактури, за да изчезне или вече изчезва през старата фрактура и навлиза в океана, не е ясно, според изследователите.

"Може отново да натрупа топена вода или да се оттича по-често в океана“, каза Уорнър. "Изглежда, че фрактурата се отвори за кратко през летния сезон на топене през 2020 г., така че със сигурност е за наблюдение. Това събитие повдига нови въпроси за това колко чести са тези дълбоки ледени езера на ледените шелфове и как се развиват."

Коментари в сайта

Последни новини