Наследниците на тракийски и македонски бежанци се събират в Градската градина на Първи събор

Първият събор на наследниците на тракийски и македонски бежанци у нас ще се проведе тази неделя в Градската градина на Хасково.

Съборът е посветен на най-големият летен празник -Петровден.

Организатори на срещата, която е и с богата културно-музикална програма, е Независимото тракийско сдружение “Доган Хисар“

Съборът ще мине под надслов „Вяра, традиции, роди родина“.

Началото му е в 10 часа на 4-ти юли.

В рамките на събора директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева ще представи VII-я музеен сборник „История на селата Мерхамли и Тахтаджик“.

Тракийския певец Тодор Кожухаров ще представи книгата си „Живот, събран в песен“, в която са включени 60 авторски и автентични песни от богатия му репертоар, както и любопитни факти от творческия му живот.

В програмата е включена Здравка Сабахова с информация за войводата Митрю Аркурмарев, а Румен Иванов ще представи новата си книга, посветена на българското население в Егейска Македония- „Невидимите българи в Южна Македония“.

В събора участва Тракийско дружество - Димитър Маджаров" от Кърджали с Фолклорен певчески състав "Тракия", Детския танцов състав "Тракийче" и Иванка Боянова - солистка от Детския певчески състав "Звездица".

Янка Раданова Василева-солистка на групата за автентичен фолклор "Здравец" при Народно читалище "Съгласие 1928" - село Чокоба, общ. Сливен, Тракийско Дружество "Тракия- Сливен“ и Ансамбъл Гоце Делчев също са част от събора в Хасково.

Намеренията на организаторите е съборът  да се превърне в традиционен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ко
    Кочо Пръча
    14 -34
    08:47, 2 юли 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Какви Тракийци и Македонци в
      Кварталите около Градската Градина ?
      .........
  • 2
    Nd
    ndk
    9 0
    11:58, 2 юли 2021
    Може би..."Под наслов "Вяра, традиции, род и родина""...
  • 3
    Св
    Сволачи
    2 -11
    12:51, 2 юли 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Лю
      ЛЮБЯ ШАКЕЛОВА ОT DW
      4 -3
      13:08, 2 юли 2021
      Като журналист-ко с флуидна сексуалност , бих искало да се запозная с вас
  • 4
    Ив
    Иванка
    10 -10
    13:25, 2 юли 2021
    Какъв събор по никое време? шайка жени с болни амбиции и най вече това младото от музея дето депутат иска да става. Колко ли пари пак завлякоха от Стефчо Димитров уж да гласуват за него. От доказали се комунистки хаир да видиш.
  • 5
    Ха
    Хасковлия
    7 -2
    16:57, 2 юли 2021
    Боже, боже! Както пиши великия Христо Ботев "......... само знайте за парата,човек що да прави продава си душата" Какви тракийци, какви македонци? Ей, изглежда ,че който лъжи той печели. Срамна работа, Но, виновни са тези, които се заблуждават. Никакви тракийци и македонци са тези хорица. Просто осребрители на тракийските сантименти, но така е, широк е тракийския гръб за псевдо патриоти. Народе, вярвайте и споминайте!
Последни новини