Можем да гласуваме пробно във вторник

Mашинa за електронно гласуване  ще бъде поставена в Първомай, за да бъдат обучени хората, които се притесняват от машинното гласуване на 11 юли. От избирателната комисия препоръчват това да направят по-възрастните и хората, които нямат опит със смарт устройства.

На последните парламентарни избори в 36 секции в община Първомай бяха поставени машини за гласуване. Толкова ще бъдат и на изборите на 11 юли, но машинното гласуване ще е задължително.

Избиратели, които са вече са упражнявали вота си машинно споделят, че не е трудно, но е добре хората да се подготвят предварително.

Последователността е следната: избирателите получават от член на секционната комисия карта с чип. Поставят я в машината с чипа нагоре. След това на екрана се появяват регистрираните партии, като от номер 1 до номер 13 са на първата страница, а останалите на следващата. Гласоподавателят избира, ако желае, преференция. Преди да натисне „Гласувай“, избирателят може да се върне назад и да промени избора си. След това трябва да натисне бутона "Гласувай" и да изчака разпечатка, която да свери, прегъне и пусне в кутия.

Всеки, който иска да опита машинното гласуване преди деня на вота, може да го направи на 6 юли, между 13.00 и 15.00 ч.. В зависимост от времето, машината може да бъде поставена пред Пленарна зала или пред сградата на Община Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини