Резултатите от НВО след 10. клас са прилични по български, тревожно слаби по математика

Резултатите от националните външни оценявания след 10. клас бяха публикувани днес. Те показват прилично представяне по български и тревожно слабо по математика.

Средният постигнат брой точки по БЕЛ е 22,50 при максимален 50. Това е равно на 45%. Този по математика е 13,84 т., или едва 27,68%.

Деветима ученици имат 0 точки и по двата предмета. Общо 96 работи са с 0 точки. Нито един десетокласник не е постигнал максималния резултат и по двата предмета. Трима са получили 48 от възможните 50 точки по БЕЛ.

"Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение", коментират от Министерството на образованието.

Много десетокласници са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др. С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пр
    простотии
    4 0
    09:50, 27 юни 2021
    Ем така е - да се правят едни изпити, за едни статистики! Да се създава напрежение - стрес, видеонаблюдение, строй се - преброй се, да се заплашват ученици и учители за успеваемост и резултати предварително. Ем вече на никой не му пука, само негативи и стрес покрай тези изпити за всички участници, които ги изнасят на гърба си! А за образование и дума не може да става!
  • 2
    Тт
    Тттт
    0 0
    15:54, 27 юни 2021
    Значи на фона на онлайн обучението,какво очаквахте от децата шестици ли. Няма как да стане. Аз съм ридетел на десетокласник и да ви кажа съм пресъствала на онлайн час по математика. Това е абсурдно да изкарат високи оценки.
  • 3
    Рр
    Рррр
    0 0
    15:55, 27 юни 2021
    Нормално. Какво очаквахте от децата
Последни новини