Оттеглилият се кандидат за депутат от Хасково се жалва за уронен престиж пред РИК

    Кандидатът за депутат от коалиция "Демократична България - Обединение" в региона на Хасково Станимир Стоянов, който беше заличен от листата с решение на РИК по собствено желание, чака прокуратурата да се самосезира за уронване на престижа и доброто му име. Днес Стоянов, който е трети в листата, даде пресконференция, за да разясни мотивите си за това.

    Реакцията му идва в отговор на две публикации в национална информационна агенция. В тях се твърди, че той е осъждан четири пъти в миналото, а сред проявите на претендента за място в новия Парламент от „Да, България“ има  кражба на автомобил, както и ефективна присъда -пробация за присвояване.

    Станимир Стоянов категорично отрече в цялост тези твърдения, но все пак призна, че действително е попадал в полезрението на органите на реда в младежките си години, за което е понесъл наказанието си. “Истината е, че като тийнейджър съм извършил едно прегрешение, за което съм понесъл наказанието си“, посочи Стоянов. Какво е било прегрешението му обаче 32-годишният мъж не пожела да сподели и отбеляза, че това, което се е случил преди 12 години вече „няма никакво значение“.

    Той показа свидетелство за съдимост с днешна дата /б.а.от 14-ти юни 2021 г., издадено от Районен съд -Хасково, след справка, направена в Бюрото за съдимост в Търговище/, според което е неосъждан.

    „Срещу мен се провежда клеветническа кампания. За да не навредя на имиджа на коалиция “Демократична България“, реших да се оттегля назад “, посочи по повод излизането си от участие в парламентарните избори Станимир Стоянов. Според него, твърденията за криминалното му минало са пряко свързани с дейността му в Хасково, която развива като политик. Стоянов вярва, че именно това е станало повод „някои да злоупотреби със служебно положение и да рови в полицейските архиви“ от тийнейджърските му години.

    Водачът на листата на коалиция "Демократична България - Обединение" в региона на Хасково Катя Панева обяви, че с останалите застават твърдо зад действията на Стоянов и въпреки оттеглянето му от листата, ще продължат да работят с него.

    Тя обаче призна, че ако са знаели за определени обстоятелства около него, вероятно съдбата му като част от листата е щяла да бъде друга.

    От "Да, България" са подали жалба към РИК-Хасково за нарушения на предизборната кампания с провеждане на кампания за уронване на доброто име на Станимир Стоянов.

    Жалбата ще бъде разгледана  на заседанието на РИК във вторник, на 15-ти юни, посочи председателят на Комисията Добромир Якимов. Според Изборния кодекс, след това жалбата ще бъде препратена по компетенция към ЦИК. 

    Якимов посочи, че всеки има право да бъде кандидат -депутат по Конституция и според Изборния закон, стига да не изтърпява ефективно наказание "лишаване от свобода" към момента на регистрация и провеждане на изборите.

    „В този ред на мисли, дори и хипотетично, ако твърденията за Станимир Стоянов  се окажат верни, това не е пречка той да бъде в листата, ако не се беше отказал от участие в нея. Въпросът тук е от морално естество, ако това, което е изнесено в публичното пространство, се окаже вярно“, посочи Якимов.

    В дългата му практика на юрист и участник в Районната избирателна комисия на Хасково, той не е срещал подобен казус.

    Как обаче ще се отрази на реалния вот излизането от листата на Станимир Стоянов? Якимов посочи, че това ще образува буквално дупка в листата. За да не се обърка преференциалният вот, мястото на Стоянов, който в листата е регистриран под номер 3, няма да има активност при машинното гласуване, а в печатната бюлетина вероятно ще е бяло поле.

    Коалицията не може да подаде друг представител на негово място, защото законовият срок за подмяна е изтекъл на 10-ти юни, посочи председателят на РИК-Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (38)

    • 1
      Ба
      бат Танас
      45 -7
      16:48, 14 юни 2021
      Тука има по-хубави коли за крадене от Търговищко! Сега може да продължи със занаята.
      • Ко
        Колю шперца
        24 -1
        19:19, 14 юни 2021
        И аз съм невинен
      • А ако мога да изпраскам и Къньо маймуната
        ще съм супер щастлив :)))
        ...............
        Медиите от Кауньдере по стара Мафиотска традиция крият главните мафиоти и ни занимават с мишки
      • Ге
        Георги присадката
        14 0
        23:09, 14 юни 2021
        Значи той и на съпартийците си не е казал и сега те му застават отзад. Ясно. Мерси.
    • 2
      Уй
      Уйлма
      53 -8
      16:49, 14 юни 2021
      Сега нека от Да България кажат защо изритаха и Топалов.. Другия тяхен протестър?......Нека журналистите питат (ако са независими де) на колко хора пари дължи и колко е измамил. Явно с него разбраха навреме, че е клиент на прокуратурата за измами..... Но това съм им хората на тази лъжлива партия. Нека обаче и вечния ибрик Пееф, да си пусне пост по темата. Както като регистрираха листата си пусна да ги хвали, че били най-честните и най-добрите хора в тази листа. Защо мълчиш Пееф? Чакаш от яз. Клототница наредби ли? А за Станимир кво да кажа... От както е дошъл да живее във входа ни само проблеми с него. Крушки ли не краде, коли ли не дера, гуми ли не пуска...... Аз щях да гласувам за него, белким се махне от входа ни.
      • Ут
        Уточнение
        32 -4
        18:12, 14 юни 2021
        Правилното име на партията не е ,,Д.България" ..
        Правилното е ,,ДАЙ БЪЛГАРИЯ" .
      • Ми
        Мичето
        15 -4
        20:07, 14 юни 2021
        Той и Жорко от хирургия се чуди какво толкова е откраднал!!
      • Пр
        Прокси
        12 0
        23:00, 14 юни 2021
        При ченгесарите няма прошка. Днес били всички зад него. Това как да го разбирам. Не е много готино да са ти отзаде всички. Честито братчед. Генерала гном само такива като тебе търсеше да ги нареди за депутати. Пътник си. Взимай рейса и към Видин. Там може още да не са чули за тебе.
    • 3
      Ба
      Ба си
      48 -3
      17:00, 14 юни 2021
      Не знаех, че на 20 г. си тинейджър😀
      • Ба
        Басиси
        10 0
        23:01, 14 юни 2021
        Някои и на 40 са недоразвити.
    • 4
      См
      Смока
      43 -9
      17:03, 14 юни 2021
      Сега разбрахте ли че в новите партии престъпници и бандити са на първа линия. Да ходи да се съди с медиите които ни показаха истината и да хваща Христо Иванов за адвокат.
      • Ка
        Катя
        10 -4
        23:01, 14 юни 2021
        Горката Катя само тя е свястна сред тях. Как ли се чувства.
    • 5
      Ле
      Лекар
      28 -5
      17:24, 14 юни 2021
      На този мъж редовно му изписвам хапчета които се купуват със зелена рецепта!
      • Ст
        Станимира
        8 -1
        23:03, 14 юни 2021
        Защо правите безплатна реклама на подобни вещества
    • 6
      Хр
      Христо
      27 -3
      17:44, 14 юни 2021
      Тов пък само за това още не се беше жалвал
      • Не
        не разбирам
        11 0
        23:02, 14 юни 2021
        Ама той за какво реве. За това че съда и прокуратурата работят ли?
    • 7
      Ма
      Марковский
      27 -2
      18:01, 14 юни 2021
      Предполагам, че когато някой извърши престъпление като присвояване на чужда собственост, изнасилване или убийство това черно петно остава за цял живот. Някакси по - удобно е престъплението да се нарече "младежка грешка".
    • 8
      Пл
      Платен протестър
      37 -5
      18:04, 14 юни 2021
      И да даде обяснение за номера с писмото,което “уж” му пратили по пощата и го заплашвали😀😀😀 Това беше толкова евтина лъжа изфабрикувана лично от него. Много скоро ще ги разберете така наречените “протестъри” от Демократична България какво преставляват! Мошеници,утрепки и боклуци. Наследници и деца на комунисти!
      • Са
        Самата
        27 -4
        18:36, 14 юни 2021
        Мая Манолова каква е?Бивш комунист няма.
      • Ко
        Коледар
        12 -22
        19:27, 14 юни 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Че
        Четат значи герберите
        5 -7
        21:58, 14 юни 2021
        Хахаха. Четете ли . Давате ли минуси :D
      • До
        До Коледаря
        14 -9
        22:54, 14 юни 2021
        Какви камбани бе,червено комуне? Вие имате най-малко право да говорите! Вие докарахте България до просешка тояга! Заради вас всички бивши комунистически страни са бедни! Ей заради такива комунистически отрепки,като вас сме на това положение!
      • Ам
        Ама гроб не са комунисти
        5 -6
        08:14, 15 юни 2021
        Тъй ли. Ама от ядене сте си запушили и очи и уши. Сега и дупките си запишете щото и тях ще ви пълнят в кошарника :D .
        Пазил ни Боко от комунистите. Ха.
        А сега комунистите с нас в стаята ли са. Хахах
    • 9
      Ис
      Истината
      25 -3
      18:38, 14 юни 2021
      Хем има "прегрешение",хем не е осъждан.Значи е имало споразумение с МВР да няма дознание в замяна на сътрудничество.Същият е случая и с Волен Сидеров на младини.
      • Ко
        Комшията
        12 0
        23:05, 14 юни 2021
        Аман от тоя. Само мръсни номера и агресия. Бой и рев , закани и агресия. Дано се изнесе по скоро от блока
    • 10
      Оф
      Офф
      34 -3
      18:53, 14 юни 2021
      Божкеее, чакал прокуратурата да се самосезира за уронване на доброто му име. В тая партия няма ли някакъв свястен юрист да му обясни, че по престъпления от частен характер прокуратурата не се самосезира. Мале, мале...
      • Ду
        Дунарума
        20 -4
        20:07, 14 юни 2021
        Христо Иванов е много свестен юрист, обаче тия закони не ги е учил, защото се учеше само научен марксизъм - ленинизъм и костовизъм .
        Медиите от кръга капитал и агнешките главички също мълчат и не блеят за биографиите на членовете на партията им "дай България"
    • 11
      На
      Наблюдател
      32 0
      20:09, 14 юни 2021
      Аз пак не разбрах,този индивид за какво се жалва?Кое е уронено?Деяние има ли извършено!?Точка по въпроса.Другото да го обяснява на жена си.Аре в коша при другите боклуци.
    • 12
      Лъ
      Лъжата
      21 0
      20:14, 14 юни 2021
      Жорето изходи ли се по този въпрос,че ми е интересно или Master of puppets му забрани?Как е хавичката?
    • 13
      Юр
      Юрист
      29 -1
      20:23, 14 юни 2021
      Този господин със сигурност показва свидетелство за съдимост, в което се сочи като неосъждан, тъй като същият се е реабилитирал! Ако е толкова честен защо не си извади друго свидетелство за съдимост, в което като основание за издаване, да е посочено "работа в прокуратура, съд, следствие, Министерство на отбраната и т.н. Тогава въпреки реабилитацията ще пише, че е осъждан и ще са посочени съответните деяния и наказания. Просто накрая ще пише лицето е реабилитирано еди кога си. И той е поредният измамник, поредния псевдоспасител. Много ми е чудно за какво е осъждан, едва ли за управление на МПС под въздействие на алкохол...
    • 14
      Не
      НЕПУКИСТА
      12 -16
      00:26, 15 юни 2021
      Гласувайте за гроб, щото ти.квоч.а не е осъждан и... Виж коментара
      • Ив
        Иван Моряка
        11 -8
        08:42, 15 юни 2021
        То се видя и президента и неговите хора започнаха да взимат подкупи и рушвети в пликове и пакети. От кога Радев стана любител на хубавото уиски и пури подарък от бдителни митничари?
        В момента във власта са по-големи разбойници и престъпници от този брадясал апаш . На този ли казваш че е новото лице на промяната ?
      • Ок
        ОК
        7 -7
        09:10, 15 юни 2021
        ОК . Тези не ги бива. Те си тръгват след месец. Но вие няма повече да сте на влзаст. Вие отиване при бай Ставри .
      • Ба
        бат Танас
        8 -5
        09:14, 15 юни 2021
        Остави го тоя да плюе с комунистическите си разбирания. Дървените глави ще гласуват за човека на Румен Петков - пъпчивия парашутист от пловдивско и първи в листата на БСП!
        А другия месец като се вдигнат цени ток и им спрат тия 50 лева на пенсионираните и ще си направят разлика.
        А Румен Радев е изпекан лъжец!!!
    • 15
      Ст
      Станимир капута
      14 0
      09:38, 15 юни 2021
      Този не беше ли от най-върлите протестиращи миналата есен , от тези дето се пънеха как ще правят генерална промяна в държавата и ще измитат мутри и крадци ?
      Бивш крадец бил нашия човек :))) А бивша проститутка не е ли :)))
      Ай ся Станимире отворена гнидо, кажи на прокуратурата да се самосезира, че те наричам гнида и проститутка, че да ме осъдиш , а пък ако си толкова отворен заведе дело сам за клевета , айде нали си силен по делата
    • 16
      Тъ
      Търговище
      12 -1
      09:52, 15 юни 2021
      Той пък има един престиж тоз.....! Пък един авторитет....! Ха, ха, ха... Иначе за досадното е номер 1!
    • 17
      Ми
      Мими Боева
      8 0
      10:25, 15 юни 2021
      Защо измисления адвокат с телесложение на обърната саксия не защити партийния си колега, вместо да виси по цял ден пред фризьорския салон /той си знае кой/ и да досажда на клиентки?
    • 18
      Бъ
      бъбрека
      12 -1
      10:28, 15 юни 2021
      Присадения съветник го подкрепял. Майко мила това ли роди групата от язовир Клокотница. Много мъдри узунджовски мисли.
    Последни новини