Историк от Първомай получава признание като народен будител

Група интелектуалци, изкушени от историческата наука, са се обединили около идеята да бъде отличен историкът от Първомай Янко Гочев с наградата „Народен будител“.

Наградата не е учредена от държавна институция или неправителствена организация и стойността ѝ се измерва не в конкретни привилегии или имуществени ползи. Точно обратното. Тя е създадена от хора, които са  обединени от идеята да изразят признателност към Янко Гочев за разработките му, в които въз основа на систематизирането на документи са направени сериозни анализи на историческите събития. Чрез наградата учредителите ѝ засвидетелстват уважение към труда на нашия съгражданин, защото официалните институции и организации, които обикновено подемат такива инициативи, упорито отказват да забележат приноса му в развитието на съвременната историческа наука.

Предложението за награждаването на Янко Гочев е на адв. Станислав Станев – доктор по международно право, който признава, че неведнъж е разчитал на разработките на Янко Гочев. Той и съмишлениците му недоумяват защо при толкова задълбочени и подкрепени с факти трудове официалните историци заклеймяват Янко Гочев и вместо да влизат в диалог с него го отричат с „агресивни лозунги“.

Изследванията на Янко Гочев често са неудобни като „Руската империя срещу България“ и „Истината за предателството на Васил Левски“, но те се основават на реално съществуващи и запазени документи.

Награждаването  е насрочено за  понеделник, по време на представянето на преиздадената книга на Ганчо Ценов  „Русия и завоевателните стремежи на сърбите“ с предисловие от Янко Гочев.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини