Йоурова пише до правосъдните министри за съдебния тормоз на журналисти

Европейската комисия подготвя писмо до правосъдните министри от ЕС, за да им обърне внимание за проблема със съдебния тормоз над журналисти, съобщи вицепрезидентът ѝ Вера Йоурова на изслушване в Европейския парламент в четвъртък.

"Целта не е да се намали достъпа до правосъдие, необходимо е обаче държавите членки да имат капацитет за жертвите на съдебен тормоз, да се изчислят финансовите и психологически последици и да се убедим, че съдиите са достатъчно подготвени да прилагат необходимите процедури", каза еврокомисарят за прозрачността и ценностите.

Европейската комисия проучва възможностите за предлагане на директива срещу съдебния тормоз над журналисти и граждански активисти, известен още като SLAPP (strategic lawsuit against public participation).

Йоурова съобщи, че в момента службите на Комисията събират информация от европейските държави и че инициативи по темата са включени в годишната работна програма на комисията.

Тя обаче предупреди, че "става дума за доста сложно и трудно за установяване явление, което се усложнява допълнително от факта, че процесуалните правила в страните членки са различни". Юристите на комисията оценяват възможностите за предприемане на законодателни и незаконодателни инициативи.

Йоурова съобщи, че предстоящите доклади на Евокомисията за върховенството на правото в, които се очакват през юли, ще съдържат примери с дела, водени срещу журналисти и общественици, за да бъдат притиснати и заглушени.

Стотици дела срещу журналисти, които не целят присъди, а тормоз срещу тях, се водят в момента в ЕС, съобщи пред евродепутатите от правната и от комисията за граждански свободи на Европейския парламент Паулина Милевска (ECPMF). Най-много те са в Полша - 75, като част от тях се водят от правосъдния министър и от председателя на управляващата партия в страната Ярослав Качински. В Унгария има 8 подобни случая.

Евродепутатът Елена Йончева съобщи, че в България се водят над 300 производства срещу журналисти. В същото време тя настоя държавите да бъдат задължени да събират статистика за такива случаи, както и да се увеличи информираността на обществото.

Милевска посочи, че бавното гледане на делата и недостатъчната държавна подкрепа за съдебните разноски на журналистите допълнително утежняват ситуацията. Изследователят каза, че приемането на минимални стандарти в ЕС за защита срещу съдебен тормоз под формата на европейска директива биха подобрили ситуацията на журналистите и гражданските активисти в Европа.

Според Жули Майерзак от неправителствената организация "Репортери без граници" бъдещата европейска директива трябва да забрани търсенето на най-добра юрисдикция от ищците, да бъдат подпомагани жертвите на SLAPP и да бъдат дадени процесуални гаранции от страна на ЕС, за да могат да бъдат налагани санкции на лица и компании, които преследват журналисти заради публикациите им.

Тя посочи, че нито една европейска държава няма законодателство срещу SLAPP, каквото вече е прието в САЩ, канадската провинция Квебек и в Австралия.

"В битката за демокрация гласуването на Европейския парламент в полза на такава амбициозна директива би било много добър знак", каза Майерзак.

Евродепутатите Роберта Мецола (Малта, ЕНП) и Тимо Волкен (Германия, Социалисти и демократи) подготвят доклад, с който Европейският парламент ще призове Еврокомисията да предложи директива срещу SLAPP. Очаква се той да бъде приет през есента.

"В ЕС се гордеем с върховенството на правото. Когато научаваме, че има проблеми, трябва да ги решаваме и да защитим журналистите и гражданското общество, за да си върнем доверието във върховенството на правото", каза по време на изслушването в двете парламентарни комисии Волкен.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Още новини

Последни новини