Израел нанесе мащабен удар по въздух, нито един войник не е влязъл в ивицата Газа снощи

Израелските военновъздушни сили с подкрепата на сухопътни части, които не влязоха на територията на ивицата Газа, проведоха в петък вечерта най-голямата операция от началото на настоящия етап на конфликта срещу военните цели на радикали в палестинския анклав . Това обяви на брифинг за чуждестранни журналисти официалният представител на израелските отбранителни сили Джонатан Конрикус.

"През нощта 160 самолета едновременно атакуваха 150 цели за 40 минути. Това беше най-мащабната акция от началото на конфликта, включваща сухопътни части, които също работеха по определени цели. Нито един израелски войник не е влязъл в ивицата Газа снощи. Целта на атаката беше мрежа от тунели, използвани от радикали за транспорт и уктритие под град Газа", каза Конрикус.

Говорителят на армията отбеляза, че редица медии съобщиха в петък вечерта за началото на наземната фаза на операцията в Газа, което не е вярно, но вина за това поемат военните, отбелязвайки, че съобщението на армейската пресслужба на английски е било "неточно".

На въпрос дали Израел възнамерява да започне сухопътна операция в анклава, Конрикус каза, че армията "има планове, има заповеди за подготовка", но не може да дава информация за намеренията на журналисти.

Конрикус заяви, че според оценките на израелските военни, палестински радикали от ивицата Газа са изстреляли над 1800 ракети по Израел от 10 май, 430 от които са паднали на територията на самия палестински анклав, без да прелетят през границата. В резултат на това са убити седем цивилни в Израел и един войник на границата, добави той.

През изминалата нощ три вълни ракети бяха изстреляни от Газа към територията на еврейската държава, добави Конрикус.

От 10 май израелската армия и палестинските радикали в Газа продължават да разменят ракетни атаки, след размирици в джамията Ал Акса в Източен Йерусалим в началото на май.

Министерството на здравеопазването в Газа информира по-рано, че 109 палестинци, включително 28 непълнолетни и 15 жени, са станали жертви на израелските атаки срещу сектора, които не спират от понеделник.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини