Румъния гони заместника на военното аташе в руското посолство - агент на ГРУ

Алексей Гришаев - заместникът на военното аташе в руското посолство в Букурещ, който бе обявен днес за персона нон грата на територията на Румъния, е извършвал дейности по шпионаж, заявиха за телевизия Диджи 24 правителствени източници. Гришаев бил агент на ГРУ - секретната служба на армията на Руската федерация.

Той бил опитвал да се сдобие с военна информация за дейността на силите на НАТО и за интересите на европейските и американските съюзници на Румъния. Руският гражданин също така е опитал да получи достъп до някои лица, които да му помогнат да се сдобие с такава информация, но без успех. Гришаев следва да бъде експулсиран.

По-рано днес румънските власти обявиха Алексей Гришаев за персона нон грата на територията на Румъния.

В съобщение на румънското министерство на външните работи се посочва, че "дейностите и действията му противоречат на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.". Решението е било съобщено на руската страна днес, когато руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин е бил извикан в министерството по нареждане на външния министър Богдан Ауреску.

Решението на румънските власти идва на фона на вълна от експулсирания на руски дипломати от европейски посолства, отбелязва Диджи 24.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини