15 °C

Къде отива боклукът на ЕС?

През 2020 година износът на отпадъци от ЕС за страни, които не са членки, е достигнал 32,7 милиона тона, което е увеличение с три четвърти (+75 на сто) спрямо 2004 година. В същото време вносът на отпадъци от държави извън ЕС е намалял от 10 на сто от 2004 година до 16 милиона тона през 2020 година, отчете днес Евростат.

Турция е най-голямата дестинация за износ на отпадъци от ЕС, с обем от около 13,7 милиона тона за миналата година или или над тройно повече в сравнение с 2004 година. На второ място е Индия, която е получила близо 2,9 милиона тона боклук от ЕС през 2020 година. Следват Великобритания (1,8 милиона тона), Швейцария (1,6 милиона тона), Норвегия (1,5 милиона тона), Индонезия и Пакистан (по 1,4 милиона тона).

През последните години Пакистан се е изкачил значително в позициите. Обемите в тази посока са скочили от 100 000 тона през 2004 година до 1,4 милиона тона през 2020 година. За сметка на това експортът на отпадъци от ЕС към Китай е спаднал от пиковите 10,1 милиона тона през 2009 година до 600 000 тона през миналата година.

През 2020 година износът на отпадъци от черни метали (желязо и стомана) от ЕС възлиза на 17,4 милиона тона, което е над половината (53 на сто) от целия износ на отпадъци.
Основна дестинация е била Турция. С 11,8 милиона тона тя е получила над две трети (68 на сто) от отпадъците от черни метали от ЕС. Междувремено съюзът е внесъл 4,1 милиона тона отпадъци от черни метали, като почти една трета (32 на сто) е от Великобритания.

Макар и доста по-малко, значителни количества хартиени отпадъци също са били изнесени от ЕС. Експортираните 6,1 милиона тона са близо една пета (19 на сто) от износа на отпадъци за 2020 година. От тях 1,6 милиона тона (26 на сто) са били насочени към Индия, 1,2 милиона тона (20 на сто) към Индонезия и 900 000 тона (15 на сто) към Турция. Внесени си обаче 2,2 милиона тона хартиени отпадъци - най-много (900 000 тона или 41 на сто) от Великобритания. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Разбойника от Банкя. Внася боклука в България. И въпреки всичко постото население - да го иба. Не излезе да гласува за да свали тоя сатрап. Магарето наречено -Българин ще продължава да бъде яхано. Прав е разбойника като казва че на прост човек чеп се набива. И ще му го набива още доста време.

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини