Учителската взаимоспомагателна каса стана на 70 години

    На своето годишно заседание членове на учителската Взаимоспомагателна каса отбелязаха 70 години от създаването ѝ. След деловата част, думата беше дадена на дългогодишния счетоводител на касата Илия Костов, който разказа за нея.

    Създадена е от 27 учители през далечната вече 1951 година. От профсъюза отпускат сума- малко над 2000 лв., започват да събират членски внос, а първите заеми са отпуснати наесен – 4 заема по 400 лв.

    През следващите години се създават подобни каси в няколко училища от селата и детските градини. През 1979 се събират всички каси в една Сборна ВСКаса. Постепенно дейността ѝ се разраства, членовете ѝ нарастват, присъединяват се и културните дейци. Тази Каса остава без аналог в България, по думите на Костов. Отпуска най-големите заеми. През 1987 година на Национално съвещание в Пловдив се оказва, че по устав е разрешен максимален заем от 1200 лв., а касата на първомайските учители отпуска 2000 лв. Водещият на събранието се обръща към Костов пред всички и пита: „Как така Вие отпускате суми по-високи от разрешените?“, на което счетоводителят на Първомайската каса отговаря: „Тази каса чия е? Наша или ваша? Общото събрание реши и ги отпускаме!“. Присъстващите започват да ръкопляскат, а първомайци получават разрешение да отпускат такива заеми.

    СВСК – Първомай се е ръководела от няколко счетоводители. Първоначално касата е имала само касиер, след това счетоводството се поема от Калоян Хаджиилиев за 17 години. В продължение на 40 години счетоводител е бил Илия Костов. В момента длъжността се изпълнява от Мария Трендафилова. Сред най-дългогодишните членове на ръководството е Кичка Петкова.

    „Мога да кажа, че последният избор на председател е изключително удачен – да не излезе като хвалба, но попаднах на точния човек, сподели още Костов - Невена Чалъкова е малко с по-особен характер, но е нужно да е така.

    И допълни: „Според стария устав лихвата трябваше да бъде между 1 и 4%, но ние винаги сме се доближавали до 1%. Някой може да каже, че не се олихвяват внесените от него пари като стоят в касата, но дойде време, в което в банките също не дават лихва, а там дори и взимат пари, че ни стоят парите в тях.“

    Трябва да знаете историята и да се гордеете, че сте членове на тази каса. Илия Костов разказа най-важното за СВСК, но скромно пропусна да отбележи нещо, което други членове напомниха: След 1989 година настъпват трудни времена и благодарение на управлението именно на Илия Костов и на Запрян Балев касата си „стъпва на краката“.

    Днес СВСК се ръководи умело, а учителите са спокойни, че могат да разчитат на нея за спешни заеми с ниски лихви.

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини