EUROSCOLA LIVE - Ученици от ЕГ „Христо Ботев“ с участие във виртуална сесия на Европейския парламент

За активната си и съдържателна дейност, за заявената си устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г.  младшите посланици  от ЕГ „Христо Ботев“ спечелиха участие в ежегодната инициатива на Европейския парламент „Евроскола” 2021. Днес 16.04.2021г. те участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, в което се включиха  1300 ученици от 102 училища от 24 страни.

            Участниците бяха поздравени от председателя на Европейския Парламент  Давид Сасоли, от неговия заместник – Отмар Карас, а след това участваха в дискусия на тема " Киберсигурността в ЕС. Как можем да защитим дигиталното си бъдеще? " със специалното участие на Маркус Варасин, секретариат на Специалната комисия за външна намеса в демократичните процеси на ЕС

            По време на сесията за въпроси  и предлагане на иновативни идеи чрез онлайн чат младшите  посланици на ЕГ „Христо Ботев“ се отличиха с отлична езикова култура наанглийски и немски език. Техните въпроси бяха свързани с дигиталното образование,кибер - дипломацията,защитатаот киберзаплахи чрез квантово криптиране,   сигурната комуникационна среда,  и голяма част от тях  се появиха на електронното табло в парламентарната зала. След дискусията участниците  в сесията се включиха в онлайн гласуване за приемане на предложение, което официално да бъде внесено за разглеждане от Европейския парламент.

            Ученици от  ЕГ „Христо Ботев“ многократно са били депутати за един ден в Европейския Парламент в Страсбург по програма „Евроскола“, но сега за първи път участваха в това вълнуващо събитие онлайн и отново достойно представиха на международна сцена  себе си и училището. Затова Езиковата гимназия като  образователна институция ще продължи да бъде посланик на европейските ценности и да изгражда дух на гражданска активност  и солидарност у своите възпитаници.

Това съобщиха от Ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини