Документален филм оспорва авторството на Леонардо на картината "Спасителят на света"

Най-скъпата картина на планетата, "Спасителят на света", закупена за 450 милиона долара от името на саудитския принц Мохамед бин Салман, вероятно е била сътворена в ателието на Леонардо да Винчи, а не от самия майстор, твърди документален филм, цитиран от АФП.

Лентата е дело на режисьора Антоан Виткин и ще бъде излъчена по телевизионния канал Франс-5 на 13 април. Виткин тръгва по следите на платното, закупено през 2005 година в доста лошо състояние за 1 175 долара от нюйоркски арт дилър и реставрирано в САЩ.

По-късно творбата ще бъде сертифицирана като оригинал на Леонардо от няколко британски експерти и закупена от руски олигарх. Той на свой ред решава да я продаде. Картината е изложена на търг през 2017 година и в каталога е представена като оригинал на Леонардо. В крайна сметка неин собственик става саудитският принц чрез няколко посредници, въпреки че това никога не беше официално потвърдено от Рияд.

Но сред експертите възникнаха съмнения, че "Спасителят на света" не е дело единствено на Леонардо, а по-скоро на учениците от ателието му. Точно по това време, през април 2018 г. Мохамед бин Салман беше приет в Елисейския дворец от президента Еманюел Макрон. Според документалния филм в хода на разговорите е станало дума за въпросната творба. Саудитците са поискали от Франция да направи експертиза на картината в лабораторията на Лувъра. Платното престоява там три месеца и експертизата установява, че Леонардо само е допринесъл за осъществяването на живописта, дело на ателието му. От Лувъра информират за това саудитците.

Бин Салман искал да включи картината като заемка в голямата експозиция на Лувъра в края на 2019 година, посветена на Да Винчи. Желанието на принца било категорично - "Спасителят на света" да бъде изложен редом с Джокондата и да бъде представен като оригинал на гения от Ренесанса.

Но според филма, това би означавало да се "изпере" творба за 450 милиона долара. В края на септември Макрон решава да не бъде изпълнено желанието на саудитския принц. Той от своя страна отказва заемката за Лувъра, ако не бъдат изпълнени стриктно неговите условия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини