Регистрирани са 144 сигнала за нарушения на изборния процес

Националното междуведомствено звено, създадено с цел бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес, отчита към 31 март 2021 г. общо 144 сигнала за нарушения на изборния процес, съобщиха от прокуратурата.

По подадени сигнали компетентните прокуратури са възложили проверки по общо 163 бр. преписки. Образуваните до момента досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са общо 14. Задържани са общо 34 лица по ЗМВР.

С оглед законосъобразното провеждане на изборите, насрочени за 04 април 2021 г., ПРБ, МВР и ДАНС ежедневно анализират постъпващата информация. От направения анализ се извежда извода, че обвиняеми лица по образувани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За гарантиране сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите в страната, на 30 март 2021 г., са проведени специализирани операции в три области. Действията са извършени във връзка с образувани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се извършва и престъпна дейност, попадаща в обхвата на чл. 167-169г от НК.

Компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по ЗМИП на сума в размер на над 425 000 лв., като от задържаните лица са иззети и около 240 000 лв. и евро в различни копюри, за които са налице данни, че са предназначени за купуване на гласове.

Националното междуведомствено звено ще предоставя ежедневна актуална информация. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини