Малко над 75 тона рециклируеми отпадъци са събрали жителите на община Първомай през 2020 година

Количеството на отпадъци, извозени до сепариращата инсталация от община Първомай през 2020 година е 75,140 т. Това са опаковките от хартия, метал и пластмаса, събирани в жълтите контейнери и стъклата от зелените контейнери и е по-малко от 4 кг на човек в общината, ако приемем, че има  20 000 жители (официално са над 26 000).

Ежегодно се води отчетност за количествата  събрани и предадени за оползотворяване на масово разпространени отпадъци, а стойностите се отразяват в годишния доклад за изпълнение на Програмата за управление на отпадъците на територията на общината.

Една от целите на Програмата е увеличаване на количествата рециклирани и оползотворени отпадъци и намаляване и предотвратяване на риска от депонирането им.

За постигането на тази цел е оптимизирана системата за разделно събиране на отпадъците от опаковки и се следи редовното спазване графика за извозването им. Поддържа се регистър на площадките за предаване на  отпадъци от хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло. Осигуряват се справки за количествата събрани и предадени за оползотворяване рециклирани отпадъци. През 2020 година, заради епидемичната обстановка не са осъществени ежегодните информационни мероприятия  с ученици от началните и средни училища.

За съжаление все още малко от жителите на общината се стремят към разделно събиране на отпадъците. Счита се, че по-малко от 10% от рециклируемите отпадъци стигат до сепариращите инсталации.

Все още битува мнението, че жълтите и зелените контейнери пътуват към сметището, където отива целият битов отпадък и жителите на общината не вярват във възможността опаковките да бъдат използвани целесъобразно.

Използването на жълтите контейнери не по предназначение и за изхвърляне на битов отпадък, е принудило общината да бъдат подменени с нови, с по-малък отвор.

Гражданите трябва да разберат разликата между битов отпадък и рециклируем отпадък. Колкото по-малко битов отпадък се извозва до сметището в Асеновград – толкова по-малко средства за такси ще отделя общината – това са нашите пари. В същото време рециклирането на хартия, пластмаса, метал и стъкло се оскъпява от това, че освен опаковки, в контейнерите се събира и битов отпадък, който веднъж се извозва до сепариращата инсталация, а след това оттам и до сметището.

Разделното събиране на отпадъци би спомогнало за осъществяването и на други стратегически цели в управлението им: намаляване на вредното въздействие на отпадъците; гарантиране на чиста и безопасна околна среда; превръщане на обществеността в ключов фактор при прилагане йерархията на управление на отпадъците.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Последни новини