Какво да консумираме, ако сме болни от коронавирус

След година в пандемия, COVID-19 не само няма намерение да си тръгва, а все по-настоятелно навлиза в живота ни. Въпреки че много се изговори, всеки, който се срещне челно с вируса, си задава куп въпроси за това какво трябва да прави, за да премине всичко по-леко.

Освен консултациите с лекар, изследвания и предписаното лечение, не по-малко важно е и какви храни и напитки консумираме. Защото, както добре знаем, те също оказва голям ефект върху нашето здраве, дори и вече да сме се разболели.

Ето на какво е добре да наблягаме по време на домашното си лечение, за да мине всичко по-бързо и безпроблемно.

Хидратация

Тя е на първо място. Чашата вода трябва да стане естествено продължение на ръката ни и трябва да изпиваме по поне осем на ден. Освен че ни предпазва от образуването на тромби, които са често срещано усложнение при коронавируса, хидратацията възвръща електролитния баланс, ако имаме температура и се потим обилно.

Чаят с мед също е перфектна начин да си набавим течности и да облекчим възпаленото гърло и кашлицата. Можем да консумираме и костен бульон и фрешове. Ако не се чувстваме добре, забравяме за алкохола, който само може да влоши ситуацията, защото ни дехидратира.

Калории

Тялото ни се нуждае от енергия, за да се бори с вируса. Затова храната, която ядем, трябва да е не само богата на полезни вещества, но и калорична. Най-важно е да си набавяме протеини, витамини А, С, D и Е и цинк, както и бета каротен.

Затова, без особена изненада, основна част от менюто ни трябва да са зеленчуците и плодовете. По-добре да заложим на растителния, отколкото на животинския протеин. Това обаче не значи, че не можем да хапваме и месо, ако имаме това желание.

Ако не сме гладни, което е напълно нормално, можем да си направим смути с плодове и ядково или кисело мляко, с което ще си набавим калории. Не бива да забравяме и добрата, стара пилешка супа, която е доказан лек.

Препоръчително е да избягваме трудносмилаемите храни, като боб, карфиол, броколи, защото те изискват повече енергия за обработката си от стомашно-чревния тракт, съветва EatingWell.

Ферментирали храни

Те са истинско богатство, което не бива да подценяваме. Пробиотиците, които се съдържат в изобилие в тях, помагат не само за баланса на чревната флора, но и за това да се вдигнем по-скоро на крака.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини