Издигат Бейхан Мехмед, става зам.-главен мюфтия,отчита се пред мюсюлманите в региона

Районният Мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед получава признание за своята активна дейност като духовен водач на мюсюлманите в страната. Той е издигнат на поста зам.-главен мюфтия.

В доклада си посветен на единадесетгодишната му дейност като районен мюфтия, той посочва:„Приоритетът ни са религиозното образование на мюсюлманите, проповеди, беседи, лекции, спечелването на благословиите на хората и задоволството на Аллах, застъпничеството на Пратеника (сав).”

Бейхан Мехмед изброява 13 проекта, осъществени през последните години: Проектът ни „Първата Ислямска книжарница“, която намери живот, благодарение на упоритата и всеотдайна работа на ваизето ни Сибел Мехмед, вече е на 6 години. Реализирахме проекта по ремонт и облагородяване на двора на джамията и тюрбето на Гази Кърджаали. Организирахме мероприятия по традиционно обрязване на мюсюлманските момчета. Организирахме голям мевлид с около 3000 души в джамията „Седемте Моми“ в с. Подкова. Организирахме културни и религиозни програми с гости като Мустафа Гюнешдогду, Мустафа Караташ и Нихат Хатипоглу. С цел по-добра подготовка подарихме 80 бр. облекла, 50 бр. книги по вааз и хутбе (проповед) и 30 бр. книги по тефсир на нашите имам-хатиби. Организирахме ифтари в старческите домове в областта.Организирахме лекции и беседи, различни мероприятия в свещените дни и нощи. Приключихме строежа на СОДУ Момчилград, открихме.Реставрирахме джамията във с. Фотиново с помощта на ТИКА, реставрирахме централната джамия на гр. Джебел със съдействията на общ. Буюк шехир в гр. Бурса, следихме за изграждането на сглобяем, префабричен ислямски център в гр. Джебел, направихме ремонти на джамиите в гр. Ардино и гр. Крумовград, построихме минаре за джамията „Седемте Моми“ в с. Подкова.Посетихме кметовете в областта, също така и областния управител. Проектите които реализирахме през 2020г., ги следихме и през миналите години.

Някои нови проекти, които следим: Изграждане и строеж на Ислямски център, джамия за обучение на ученици от СОДУ Момчилград в гр. Момчилград; строеж на джамия в с. Странжево, откриването на Ислямския център в гр. Кърджали и сградата, вакъф в гр. Момчилград.Отбелязва в доклада Бейхан Мехмед.Той резюмира и дейността си през 2020 г.Тя е в 45 точки.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини