Силно покачване на годишната инфлация в Русия през януари

Инфлацията в Русия се е ускорила през януари до 5,2 на сто на годишна основа, продължавайки тенденцията от 2020 година в резултат на силното поскъпване на основните хранителни продукти, сочат данни на статистическата служба Росстат, цитирани от Франс прес.

След месеци наред исторически ниска инфлация, потребителските цени започнаха да се покачват през март на фона на петролната криза, поевтиняването на рублата и забавянето на световния икономически растеж заради пандемията от Ковид-19.

Особено висока е инфлацията при основните хранителни продукти: цената на захарта е нараснала с 64 процента, на слънчогледовото олио - с 26 на сто, на зърнените храни - с 21 на сто, а на яйцата - с 18 на сто.

Руските власти се заеха с проблема от края на 2020 година. Президентът Владимир Путин изрази публично безпокойство от силното увеличение на цените на някои хранителни стоки и натовари правителството да подготви мерки за овладяването им преди новогодишните празници. В резултат на това бяха обявени квоти за износ на зърно и други мерки.

Руската централна банка си е поставила за цел инфлацията да стане 4 процента в средносрочен план.

През 2020 година инфлацията в Русия е била 3,4 на сто на годишна основа, придружена от спад на разполагаемия реален доход на руснаците с 3,5 на сто - показател който непрекъснато спада от години насам.

Инфлацията се повишава и от много отслабналата рубла, която в началото на ноември спадна до най-ниско равнище спрямо еврото от 2014 година - над 94 рубли за едно евро - след което започна да се възстановява.

Световните цени на базовите хранителни продукти (зърнени храни, захар, олио) достигнаха през януари най-висока стойност от юли 2014 година, съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини