12 °C

КЗК разреши сделката за "Нова", разбира се*

Собствениците на БТК United Group концентрират около себе си безпрецедентно голяма медийна група

Без изненади Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на собствениците на БТК United Group да придобият "Нова броудкастинг груп", притежавана от братята Кирил и Георги Домусчиев. Офертата надхвърля 300 млн. евро, срещу които новият собственик получава редица телевизионни канали, най-голямата онлайн група "Нет инфо", както и наскоро придобитите радиа, свързвани преди това с депутата от ДПС Делян Пеевски. Решението е взето на 14 януари, когато регулаторът е разрешил и друга сделка с активи на Пеевски, а именно придобиването от United Group на редица вестници, сред които "Телеграф" и "Монитор". Така на българския пазар се сформира второ обединение на телекомуникационен и медиен бизнес, след като чешката PPF придоби "Теленор" и Central European Media Enterprises (CME), част от които е "бТВ медиа груп".

С решението КЗК за пореден път показва, че действа не по пазарна логика, а по воля на управляващите. Сега регулаторът дава на най-големия телеком (БТК) да купи порасналата медийна група на "Нова". А преди две години видя заплаха чешкият милиардер Петр Келнер да купи медиата (тогава по-малка), защото е твърде голяма, имат съвпадение в бизнеса в един сайт, а чешкият холдинг PPF е твърде силен финансово. В сегашния нов собственик участват мултимилиардни фондове като BC Partners и KKR.

Предимство за братя Домусчиеви

В средата на декември сделката за продажбата на "Нова броудкастинг груп" (НБГ) беше официално оповестена, като United Group e бил единственият кандидат-купувач. След това регулаторът започна разглеждане на концентрацията, като по закон има пет седмици да разреши или не сделката, като, ако прецени, може да започне и задълбочена проверка, която съответно удължава процедурата. Историята показва обаче, че КЗК действа скоростно, когато става въпрос за сделки на братята Домусчиеви и подробно разглеждане не се очакваше.

По-рано през септември, само за две седмици и половина, КЗК одобри сделката за увеличаване на активите на НБГ, придобивайки "Канал 3", The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша". И ако при сделката за телевизионните канали и радиа, свързвани с Пеевски, регулаторът се беше допитал, макар и формално, към различни участници на пазара, сред които телевизии, медийни агенции и браншови организации, то сега становище по сделката са представили единствено от "бТВ медиа груп", които са и най-големият конкурент на НБГ, и от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Според КРС концентрацията на БТК и НБГ в един собственик не би повлияла на мрежите и услугите за разпространение на телевизионни сигнали на едро, както и не би оказала съществено въздействие върху пазарния сегмент на дребно за разпространение на радио- и телевизионни програми.

На различно мнение са от "бТВ медиа груп". Според медийната група сделката би засегнала редица пазари в страната. В становище към КЗК посочват, че концентрацията може да доведе до ограничаване на достъпа на конкурентите на НБГ до пазара на разпространение на телевизионни програми на едро. В допълнение, новият собственик ще разполага с достъп до поверителна търговска информация по договори с БТК за разпространение на телевизионни програми на едро и за телевизионна реклама. От "бТВ медиа груп" посочват още, че ще се увеличи аудиторният дял на НБГ с канала, собственост на БТК - Vivacom Arena, а с него и ще се засили и господстващото положение на НБГ. В становището пишат още, че се очаква рекламният бюджет на БТК да се пренасочи изцяло в каналите на НБГ, а с придобиването на националния излъчвателен комплекс НУРТС "да се ограничи достъпът или да се влошат търговските условия, при които се разпространяват програмите на конкурентните радиооператори". С тези аргументи от "бТВ медиа груп" апелират към КЗК да наложи мерки за запазване на ефективната конкуренция.

В отговор от United Media оспорват всички изложени от медийната група съмнения, а като пример дават одобрената от Европейската комисия сделка за придобиването на CME (включително bTV) от чешката PPF Group, които на българския пазар са също собственици на телекома "Теленор". Купувачът констатира пред КЗК, че пазарът на тв разпространение ще остане конкурентен, а съмненията за ограничаване на достъпа на конкурентни телевизионни оператори са неоснователни, защото "абонатите на платена телевизия са заинтересовани от голям и разнообразен избор на телевизионни канали в рамките на абонаментния пакет". Според United Media повишаване в цените на тв реклама е малко вероятно предвид тенденциите на пазара, а ако това се случи, според тях рекламодателите биха се пренасочили именно към конкурентната "бТВ медиа груп". Посочват също, че договорите между НУРТС и радиокомпании не могат да се прекратят без сериозно правно основание.

В резултат на представените становища от КЗК се позовават изцяло на аргументите, посочени от United Media и съответно заключва, че концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение и не може да породи антиконкурентни ефекти. Така по-малко от месец след обявяването на сделката регулаторът я разреши.

Не седи така въпросът за медийните сделки с други участници. През 2018 г. КЗК разглеждаше възможността медийната група на "Нова", тогава собственост на шведската MTG, да бъде купена от инвестиционната компания PPF Group. След провеждането на задълбочената проверка КЗК безпрецедентно отказа сделката с аргумент - големия пазарен дял на медиата и финансовата мощ на купувача. Тогава PPF на Петр Келнер не присъстваше на българския пазар, за разлика от United Group, които вече притежават БТК. Впоследствие чешката група придоби "Теленор", а после и bTV, но през разрешение от Брюксел.

Какво придобиват

Сделката за "Нова броудкастинг груп" може да се разглежда като голям успех за братя Домусчиеви. Те навлязоха в медийния бизнес преди малко повече от година и половина, когато придобиха групата за 185 млн. eвро през дружеството "Адванс медиа груп". Сега цената надхвърля 300 млн. eвро. Както "Капитал" писа, сегашната сума покрива редица условия като бъдещи финансови резултати. В нея са включени и кешовите резерви на "Нова броудкастинг груп", както и строящата се нова сграда на телевизията.

Срещу тази сума от United Group получават осем телевизионни канала, пет радиа, издателската медийна група AtticaEVA (издател на списанията Eva, Playboy, Esquire, Joy, Grazia и OK), кинодистрибуторската компания "Лента" и най-голямата онлайн група "Нет инфо", в която влизат редица сайтове, имейл платформата abv.bg и платформата за видеосъдържание Vbox7.

Интересът на United Group далеч не се ограничава само до придобиването на телеком и медийна група на българския пазар. В средата на декември дружеството изяви желание да купи и вестниците на Делян Пеевски и изчакваше решението на КЗК по сделката. Вестниците са свързани с възхода на депутата от ДПС в периода на първоначално натрупване на неговия капитал. Тогава той използваше влиянието им, за да печели политическа подкрепа и позиции на различни нива в държавната администрация и съда.

Така, пак с решение от 14 януари, КЗК е разрешила на United Group да придобие и дружествата на Пеевски "Вестник Телеграф", което издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Мач телеграф" и Europos и "Издателска къща Борба", което издава регионалния в. "Борба". "Придобиването на "Вестник Телеграф" е част от стратегията на "Юнайтед Груп" за разширяване на портфолиото и подобряване на качеството на предлаганите от групата продукти и услуги на територията на България", пише в решението на комисията.

КЗК приема, че съвместният дял от пазара за печатна реклама нa дъщерното дружество на "Нова" "Атика Ева" и "Вестник Телеграф" е между 10-20% (през 2018 г. е бил 30-40%), което означава, че ""планираната концентрация няма потенциал да доведе до установяване и/или засилване на господстващо положение или да ограничи съществено ефективната конкуренция на пазара на печатна реклама".

Сходна констатация е направена и по отношение на пазара на интернет рекламата. Според КЗК двете дружества на Пеевски имат между 0-5% пазарен дял, а съвместно с "Нова" биха имали между 10-20%. КЗК цитира свое решение от септември 2020 г., според което "пазарът на интернет реклама се доминира от сайтовете на Facebook и Google, чиито рекламни приходи формират 71.33% спрямо общо реализираните приходи от интернет реклама през 2019 г."

Делян Пеевски започна да подготвя прехвърлянето на вестниците си през пролетта на 2019 г., когато създаде дружеството "Вестник Телеграф", на което прехвърли търговските марки на изданията, собственост на фирмата му "Телеграф медиа". Проблемът с това дружество е, че срещу него има десетки висящи дела за обида и клевета, заведени от пострадали от публикации в изданията на Пеевски. В края на миналата година редакцията на "Телеграф" и "Монитор" се премести от ул. "Екзарх Йосиф" в столицата в офис частта на хотел на "Цариградско шосе".

Интересите на United Group не спират дотук. Известно е, че от дружеството разглеждат също най-големия доставчик на телевизия "Булсатком" и кабелния оператор "Нет 1", както и регионални тв доставчици.

Така съвсем скоро ще се окаже, че около БТК ще са концентрирани основни канали за дистрибуция на телевизия по кабел, сателит и ефир, най-голямата национална телевизия, заедно с още няколко канала, една от най-големите групи за онлайн медии, четири радиостанции и няколко печатни издания. Всичко това ще превърне компанията в най-големия медиен конгломерат в българската история до момента.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  3,
  3,14
  4 0
  15:21, 21 яну 2021
  Домуз,заминавай по-бързо за Дубай при колегата-мошенник Черепа,че и твоя ред идва!Тия след Мутрите няма да ти простят!

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини