20 °C

Отриха първия STEM кабинет в общината

  С тържествен водосвет днес бе открит първият STEM кабинет в община Първомай. Той се намира в ОУ „Отец Паисий“ село Искра.

  Кабинетът е оборудван и ремонтиран с 35 000 лв., получени от МОН по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

  Директорът на училището Величка Чурчулиева представи пред присъстващите гости своя екип – трима млади и амбициозни учители – Христина Христева, Иван Петков и Христина Петкова. Тя разказа за разпределението на работата и усърдието, с което всеки е изпълнил своята част от задачите и „пое отговорността“ само за подредбата на мебелите.

  В кабинета има обособени няколко къта: Единият е с мека мебел и е място, на което ще бъдат обсъждани идеите на учители и ученици. Другото обособено пространство е за моделиране и конструиране. В иновативния кабинет има 10 работни места за учениците с лаптопи, свързани с интерактивен дисплей. Отделено е място само за учителя.

  Наред с всичко, което е познато за учениците в една компютърна зала, в STEM кабинета има 3D принтер и 3D скенер, благодарение, на които могат да бъдат произвеждани фигурки – например модел на молекула или орган от човешкото тяло. Друга новост е шкафът за зареждане на лаптопи. На работните места на учениците няма преплитащи се и висящи кабели – лаптопите работят на батерия и се свързват в Интернет чрез Wi-Fi.

  Величка Чурчулиева използва момента, за да запознае присъстващите и с приключилия неотдавна проект „Заедно можем повече“. Той имаше  за цел да осмисли свободното време на децата и бе на стойност от 14 487 лв., осигурени от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Проектът предвиждаше творчески  лагер през лятото, който заради пандемията бе заменен с кратки еднодневни екскурзии.

  Така някои ученици от село Искра за пръв път в живота си пътуваха до Пловдив, влязоха в музеи, гледаха кино, посетиха непознати места.

  Освен това по този проект бяха събрани песни и обичаи на етносите от селото, които след това бяха размножени под формата сборник

  Гости на тържественото откриване на STEM кабинета бяха зам.-кметът Радослава Ставрева, общинските съветници Светозар Славчев и Николай Бонев, директорът на Дирекция „Образование и култура“ Силвия Тилкова, директорът на училището в село Градина Пенка Петкова и други. Всички те получиха сборника.

  Представител на инвеститор в село Искра изненада учителите с глобус и българска енциклопедия.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини