Отриха първия STEM кабинет в общината

    С тържествен водосвет днес бе открит първият STEM кабинет в община Първомай. Той се намира в ОУ „Отец Паисий“ село Искра.

    Кабинетът е оборудван и ремонтиран с 35 000 лв., получени от МОН по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

    Директорът на училището Величка Чурчулиева представи пред присъстващите гости своя екип – трима млади и амбициозни учители – Христина Христева, Иван Петков и Христина Петкова. Тя разказа за разпределението на работата и усърдието, с което всеки е изпълнил своята част от задачите и „пое отговорността“ само за подредбата на мебелите.

    В кабинета има обособени няколко къта: Единият е с мека мебел и е място, на което ще бъдат обсъждани идеите на учители и ученици. Другото обособено пространство е за моделиране и конструиране. В иновативния кабинет има 10 работни места за учениците с лаптопи, свързани с интерактивен дисплей. Отделено е място само за учителя.

    Наред с всичко, което е познато за учениците в една компютърна зала, в STEM кабинета има 3D принтер и 3D скенер, благодарение, на които могат да бъдат произвеждани фигурки – например модел на молекула или орган от човешкото тяло. Друга новост е шкафът за зареждане на лаптопи. На работните места на учениците няма преплитащи се и висящи кабели – лаптопите работят на батерия и се свързват в Интернет чрез Wi-Fi.

    Величка Чурчулиева използва момента, за да запознае присъстващите и с приключилия неотдавна проект „Заедно можем повече“. Той имаше  за цел да осмисли свободното време на децата и бе на стойност от 14 487 лв., осигурени от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Проектът предвиждаше творчески  лагер през лятото, който заради пандемията бе заменен с кратки еднодневни екскурзии.

    Така някои ученици от село Искра за пръв път в живота си пътуваха до Пловдив, влязоха в музеи, гледаха кино, посетиха непознати места.

    Освен това по този проект бяха събрани песни и обичаи на етносите от селото, които след това бяха размножени под формата сборник

    Гости на тържественото откриване на STEM кабинета бяха зам.-кметът Радослава Ставрева, общинските съветници Светозар Славчев и Николай Бонев, директорът на Дирекция „Образование и култура“ Силвия Тилкова, директорът на училището в село Градина Пенка Петкова и други. Всички те получиха сборника.

    Представител на инвеститор в село Искра изненада учителите с глобус и българска енциклопедия.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини