6 °C

Отриха първия STEM кабинет в общината

  С тържествен водосвет днес бе открит първият STEM кабинет в община Първомай. Той се намира в ОУ „Отец Паисий“ село Искра.

  Кабинетът е оборудван и ремонтиран с 35 000 лв., получени от МОН по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

  Директорът на училището Величка Чурчулиева представи пред присъстващите гости своя екип – трима млади и амбициозни учители – Христина Христева, Иван Петков и Христина Петкова. Тя разказа за разпределението на работата и усърдието, с което всеки е изпълнил своята част от задачите и „пое отговорността“ само за подредбата на мебелите.

  В кабинета има обособени няколко къта: Единият е с мека мебел и е място, на което ще бъдат обсъждани идеите на учители и ученици. Другото обособено пространство е за моделиране и конструиране. В иновативния кабинет има 10 работни места за учениците с лаптопи, свързани с интерактивен дисплей. Отделено е място само за учителя.

  Наред с всичко, което е познато за учениците в една компютърна зала, в STEM кабинета има 3D принтер и 3D скенер, благодарение, на които могат да бъдат произвеждани фигурки – например модел на молекула или орган от човешкото тяло. Друга новост е шкафът за зареждане на лаптопи. На работните места на учениците няма преплитащи се и висящи кабели – лаптопите работят на батерия и се свързват в Интернет чрез Wi-Fi.

  Величка Чурчулиева използва момента, за да запознае присъстващите и с приключилия неотдавна проект „Заедно можем повече“. Той имаше  за цел да осмисли свободното време на децата и бе на стойност от 14 487 лв., осигурени от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Проектът предвиждаше творчески  лагер през лятото, който заради пандемията бе заменен с кратки еднодневни екскурзии.

  Така някои ученици от село Искра за пръв път в живота си пътуваха до Пловдив, влязоха в музеи, гледаха кино, посетиха непознати места.

  Освен това по този проект бяха събрани песни и обичаи на етносите от селото, които след това бяха размножени под формата сборник

  Гости на тържественото откриване на STEM кабинета бяха зам.-кметът Радослава Ставрева, общинските съветници Светозар Славчев и Николай Бонев, директорът на Дирекция „Образование и култура“ Силвия Тилкова, директорът на училището в село Градина Пенка Петкова и други. Всички те получиха сборника.

  Представител на инвеститор в село Искра изненада учителите с глобус и българска енциклопедия.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
  11 апр 2021
  Последни новини