-1 °C

Отриха първия STEM кабинет в общината

  С тържествен водосвет днес бе открит първият STEM кабинет в община Първомай. Той се намира в ОУ „Отец Паисий“ село Искра.

  Кабинетът е оборудван и ремонтиран с 35 000 лв., получени от МОН по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

  Директорът на училището Величка Чурчулиева представи пред присъстващите гости своя екип – трима млади и амбициозни учители – Христина Христева, Иван Петков и Христина Петкова. Тя разказа за разпределението на работата и усърдието, с което всеки е изпълнил своята част от задачите и „пое отговорността“ само за подредбата на мебелите.

  В кабинета има обособени няколко къта: Единият е с мека мебел и е място, на което ще бъдат обсъждани идеите на учители и ученици. Другото обособено пространство е за моделиране и конструиране. В иновативния кабинет има 10 работни места за учениците с лаптопи, свързани с интерактивен дисплей. Отделено е място само за учителя.

  Наред с всичко, което е познато за учениците в една компютърна зала, в STEM кабинета има 3D принтер и 3D скенер, благодарение, на които могат да бъдат произвеждани фигурки – например модел на молекула или орган от човешкото тяло. Друга новост е шкафът за зареждане на лаптопи. На работните места на учениците няма преплитащи се и висящи кабели – лаптопите работят на батерия и се свързват в Интернет чрез Wi-Fi.

  Величка Чурчулиева използва момента, за да запознае присъстващите и с приключилия неотдавна проект „Заедно можем повече“. Той имаше  за цел да осмисли свободното време на децата и бе на стойност от 14 487 лв., осигурени от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Проектът предвиждаше творчески  лагер през лятото, който заради пандемията бе заменен с кратки еднодневни екскурзии.

  Така някои ученици от село Искра за пръв път в живота си пътуваха до Пловдив, влязоха в музеи, гледаха кино, посетиха непознати места.

  Освен това по този проект бяха събрани песни и обичаи на етносите от селото, които след това бяха размножени под формата сборник

  Гости на тържественото откриване на STEM кабинета бяха зам.-кметът Радослава Ставрева, общинските съветници Светозар Славчев и Николай Бонев, директорът на Дирекция „Образование и култура“ Силвия Тилкова, директорът на училището в село Градина Пенка Петкова и други. Всички те получиха сборника.

  Представител на инвеститор в село Искра изненада учителите с глобус и българска енциклопедия.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини