Полша и Литва са станали жертва на дезинформациoнна кибератака

Полша и Литва обявиха днес, че са станали жертва на свързана с дезинформация кибератака, която, по всички личи, е имала за цел да подкопае отношенията между двете страни съюзнички в НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Хакерското нападение изглежда е извършено от Русия, каза Станислав Жарин, представител на полските власти. Той отбеляза, че подобен тип атаки се вписват в възприетия неотдавна модел на информационна война, прилаган от Кремъл срещу държави от източния фланг на НАТО.

Кибернападението е включвало публикувано миналата седмица фалшиво прессъобщение, което уж било направено от литовската гранична охрана. В изфабрикуваното изявление се казва, че полски дипломат е бил заловен да пренася незаконно наркотици, оръжия, експлозиви и екстремистки материали в Литва, заяви Жарин, говорител на директора на полските служби за сигурност.

Литовското министерство на външните работи каза, че "работи в координация с други" ресорни институции" в страната, и определи случая като "сложна информационна кибератака". "Наблюдава се увеличаване на информационните кибернападения, насочени към подкопаване на приятелските отношения между Литва и Полша и към предизвикване на раздори", се подчерта в изявлението.

Жарин каза за АП, че хакерската атака е включвала също фалшив акаунт във Фейсбук, който уж принадлежал на представители на полските власти. Чрез него лъжливата новина била разпространена на полски език.

"Начинът, по който е извършена атаката, и фактът, че на прицел са взети отношенията между Полша и Литва, както и обстоятелството, че това е поредното подобно нападение, (ни) навежда на мисълта, че Русия може да стои зад нея", каза в заключение Жарин.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини