България завладява несъществуващ остров в Южното полукълбо. Сериозно

Има ли България дипломатически отношения с Княжество Нова Атлантида?

Този въпрос за несъществуващ в правния, а и в геоложкия смисъл остров, беше напълно сериозно зададен по време на парламентарния контрол от групата отцепили се от БСП депутати към външния министър Екатерина Захариева. Питането е подписано от Красимир Янков, Георги Андреев, Лало Кирилов, Николай Иванов, Димитър Стоянов, и Чавдар Велинов.

„През лятото на 2012 г., вследствие изригването на един от най-големите подводни вулкани, в южната част на Тихия океан се образува плаващ остров с размер 27 000 кв. км (приблизително колкото Белгия). Островът се намира на около 1000 км северно от Нова Зеландия, в триъгълника между Нова Зеландия, Фиджи и о. Кук, като неговото образуване е засечено от спътници на НАСА, наблюдавано е от военноморските сили на Нова Зеландия, военновъздушните сили на Австралия, посетен е от експедиции геолози и журналисти, отразено е от Ройтерс, Дейли мейл и т.н.“ Така депутатите, които се самоопределят и като група на прогресивните социалисти дават контекст на въпроса си.

“Първи установява, че островът е ничия собственост, българският гражданин Валентин Баланов, който след проведена консултация с един от най-големите юристи по морско право в световен мащаб – чл. кор. проф. д-р Александър Янков, предприема предписаните от него действия, включително и експедиция по завладяването му. Действията по придобиване собствеността на острова са документирани включително и пред европейски нотариални кантори. След завладяването на острова, същият е предложен да стане част от територията на България, като се има предвид, че според геолози само природните богатства на острова възлизат на около 5 трилиона долара. Едновременно с това около него се образува 12-милна зона териториални води и 200-километрова икономическа зона, в този случай всички природни богатства, които се намират в тази икономическа зона щяха да са собственост на Република България“, твърдят в писмото си “независимите социалисти”. Във въпроса им се твърди още, че било изготвено предложение до българското правителство за придобиване собствеността на острова, но тъй като в продължение на половин година никой не реагирал на това предложение използвайки възможностите на международното право Валентин Баланов създал нова суверенна държава – Княжество Нова Атлантида, която била съвместен проект с Менса Интернешънъл.

Конкретните им въпрос към Захариева са: разглеждани ли са поставени от княжеството въпроси; смятаме ли да се възползваме от направените предложения и какви са бъдещите ни намерения в тази област?“

Външно: Не можем да имаме отношения с несъщестуваща територия

България не е признавала под никаква форма Княжество Нова Атлантида, заяви външният министър. Тя попари колониалните въжделения за българска територия в Южното полукълбо на “прогресивните социалисти” с научни заключения, че островът не е точно остров. Т.нар. Нова Атлантида е временно плаващо образувание от пемза, което е с ниска плътност и значителен размер, каза Захариева. То веднага е започнало постепенно да се разтваря в океана – процес, изследван от редица учени и публикуван в научни списания. Захариева препоръча за потвърждение народните представители да влязат с контакт с Геоложкия институт „Страшимир Димитров“ към БАН, според който образуванието вече не съществува.

„В този смисъл разбирате защо и Министерството на външните работи не развива външна политика спрямо несъществуващата територия Княжество Нова Атлантида. Не са поставяни и разглеждани въпроси от двустранен характер“, уточни Захариева, позовавайки се на чл. 2 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, съгласно който установяването на такива става по взаимно съгласие, т. е. наличието на две суверенни държави.

"Тъй като този обект не е трайно закрепен за земните недра и плавайки, променя местонахождението си, той не може да се третира нито като земя, нито като остров. Ето защо не съществува правна възможност той да бъде обявен за част от пределите на България“, обясни днес външният министър. „Не считаме и за възможно реализирането на евентуални икономически ползи за страната, предлагани от г-н Баланов, от експлоатацията на ресурсите, намиращи се в изключителната икономическа зона и континентален шелф, поради обстоятелството, че такива не могат да бъдат определени за плаващото образувание", допълни още Екатерина Захариева.

Самопровозгласилият се за княз Валентин Баланов е в процес на събиране на поданници, чрез електронна форма на сайта си. През февруари тази година, той е издал указ и за присъединяване на нови територии към княжеството, а през март е направил виртуални застраховки на всички лекари борещи се с коронавируса в България. След приключването на пандемията всеки участвал на първа линия щял да получи обезщетение от ценни книжа в размер на 250 000 „АТЛАНТА“, тези на втора линия ще получат 100 000 „АТЛАНТА“. Според съобщението на сайта 1000 „АТЛАНТА“ са закрепени към стойността на една тройунция злато или 1 500 US долара.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    09:35, 12 дек 2020
    Хората в България умират,а тия само с глупости се занимават!
  • 2
    За
    Запознат
    0 0
    10:37, 13 дек 2020
    От това можеш да съдиш колко са загрижени тези БСП -отстъпници за страната си
Последни новини