0 °C

БСП – Хасково предлага пакет от мерки за защита на гражданите и бизнеса

Общинските съветници от „БСП за България“ в Общински съвет - Хасково предлагат да се предприемат пакет от мерки за защита на гражданите и бизнеса за справяне с извънредната ситуация и икономическите последици, вследствие на усложнената епидемиологична обстановка.

„С предприетите мерки ще подпомогнем и облекчим гражданите на Община Хасково, както и местния бизнес, които са оставени без подкрепа в тези трудни за всички ни времена. С вяра, че ще преминем през тежкото време по-силни и подкрепящи хората, които са ни избрали да провеждаме местна политика в Община Хасково.

Предлагаме финансирането на тези предложения да бъде осигурено от Бюджета на Община Хасково, Държавния бюджет и от средства от ЕС“, пиша от БСП - Хасково в докладна записка.

От политическата партия предлагат Общински съвет - Хасково да вземе следните решения:

1. Освобождаване от такса битови отпадъци за юридическите лица, които са преустановили дейност за периода на действие на извънредната обстановка и 60 дни след отмяната й, за да могат да посрещнат своите задължения и предстоящите икономически последици;

2. За периода на извънредната обстановка и шест месеца след нейното приключването да се освободят от лихви за данъци и такси за просрочени задължения на физически и юридически лица от Община Хасково;

3. Освобождаване от патентен данък за последното тримесечие на 2020 г.;

4. За периода на извънредната обстановка да не се заплаща наем за: помещения, търговски обекти, както и тротоарно право или иначе казано използването на тротоарните площи с търговска цел срещу възнаграждение; сергии и магазини на пазари и други места на територията на Община Хасково, отдавани от община Хасково и общинските търговски дружества, които не могат да работят поради наложените мерки във връзка с извънредната обстановка. По този начин ще подкрепим малкия и среден бизнес, който е икономически парализиран от епидемията и наложеното във връзка с нея спиране на дейността му в известна степен. Същевременно това цели и запазването им като бъдещи наематели, които чрез дейността си да осигурят приходи за общинския бюджет. Наред с това следва да се има предвид и че за преустановяване на плащанията на наемите е налице и правно основание. В действащото законодателство - чл. 306 от ТЗ урежда хипотезата на "Непредолимата сила", каквато безспорно е въвеждането на извънредната обстановка. Според чл. 306, ал.4 от ТЗ "Докато трае непреодолимата сила, изпълнението на задълженията и на свързаните с тях насрещни задължения се спира";

5. За всички ученици от Община Хасково, които нямат възможност, да се осигурят необходимите електронни устройства, снабдени с интернет връзка за осъществяване на дистанционното обучение, което се провежда, ако такива до момента не са, тъй като така гласи и предписанието на МОН;

6. Да се освободят учениците и студентите от таксите за общежитие до края на учебната година;

7. Да не се начисляват такси за детските градини и яслите за първите 3 месеца след края на извънредната обстановка;

8. Освобождаване от такса за ползване на пазари за търговия с промишлени стоки, за фирмите, които са преустановили работа, за времето на извънредното положение, включително и един месец след отпадане на извънредното положение. Това относно местата, които са отдадени от община Хасково;

9. Освобождаване от такса за „Синя зона“ за периода до края на извънредната обстановка;

10. Средствата от бюджета за Представителни разходи на Общински съвет – Хасково да се разпределят на доброволците, които са на първа линия в борбата с COVID-19.

Предложенията са входирани в деловодството на община Хасково, уточниха от БСП – Хасково.

Припомняме, че вчера от общинската администрация съобщиха, че кметът Станислав Дечев също предлага облекчения за хасковските фирми, засегнати от новите противоепидемични мерки. Градоначалникът предлага да се освободят от такса „тротоарно право“ и от наем дружествата, стопанисващи обекти общинска собственост, чиято дейност е спряна с противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването за периода 27 ноември – 21 декември 2020 г.

Всички предложени мерки трябва да се гласуват на заседанието на Общинския съвет през декември.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Хр
  Християнин Комунист
  6 -7
  16:49, 27 ное 2020
  Всички излизат с едни и същи мерки ,
  само не казват откъде ще дойдат парите
  .....
  Само ние християните - комунисти сме директни :
  "Да вземем втората риза на мутрите и бейовете со кротко со блажко , а ако требе и со малко кютек "
 • 2
  Чл
  Член на БСП
  17 -7
  17:38, 27 ное 2020
  Като ги гледам тези са излезли от комикс на МИКИ МАУС....карикатури . голям смях ми предизвикват празните им погледи и налудничави физиономии.. Но трябва да им се признае на двамата младежи с нестандартна сексуална ориентация,че изиграха другаря Станчев много добре.Срам за нашета партия но скоро ще се върнем старите комунисти и нещата ще се оправят.
  • И
   И
   12 -2
   20:40, 27 ное 2020
   нови, и стари- винаги сте били леваци. Я си стойте у дома най-добре! Не че тези са цветя и рози!!
 • 3
  Се
  Сексист
  12 -2
  19:47, 27 ное 2020
  Тия пък не се спряха.
 • 4
  Ти
  Тичо
  11 -6
  20:16, 27 ное 2020
  Тоя Коста - банкер, той ли е социалист?? Опорочено!!
 • 5
  Св
  Свинаров
  13 -2
  20:25, 27 ное 2020
  Първият- стара комсомолска номенклатура и по тая линия му дадоха да управлява банка.
  Дамата- съпруга на нов милионер.Евентуално и бъдещ депутат.
  Третият- Ходжов.- зет на Гено "пу.....а"Златно руно.
  Четвъртият - председателя на местната структура на БСП.Ергенче.
  Петият- червен от всякъде.
  Шестият- правнук или праправнук на кмета на Хасково от 60- те Богданов.Внук на следователя от Харманли Богдан Кирилов.
 • 6
  Ма
  Марко
  11 -4
  20:47, 27 ное 2020
  Всички са ментета, за съжаление техният джоб си гледат лоша генетика има българина и българомохамеданина, ще минат години и пак на бай ганьо няма да му дойде акъла прост народ прости управляващи.

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
22 яну 2021
Последни новини