Много добро представяне на българските участници в Международния есенен турнир по информатика "Джон Атанасов"

Имаме много добро българско представяне на много силния тази година Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов". Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен Бисерка Йовчева - председател на организационния комитет на завършилото вчера състезание и ръководител на местната школа по математика и информатика "А и Б".

В тазгодишното дванадесето издание на надпреварата, преведена онлайн заради разпространението на COVID-19, са участвали рекордните 403-ма състезатели от 17 държави - Русия, Румъния, България, Сърбия, Татарстан, Северна Македония, Армения, Азербайджан, Грузия, Украйна, Белгия, Беларус, Кипър, Молдова, Иран, Сирия и Израел.

За първи път от няколко години имаме изключително добро българско представяне. Имаме спечелени и сребърни, и бронзови медали. Останалите български състезатели също се представиха отлично, каза Йовчева.

Сред тях е бронзовият медалист от младшата група Даниел Койнов от Шумен, който присъства на пресконференцията и каза, че малко не му е достигнало за спечелването на златния медал. С него бе и съученичката му от осми "б" клас в ППМГ - Шумен Веселина Николова, спечелила второ място в 20-то юбилейно издание на Националния есенен турнир по информатика, проведен паралелно с международното състезание. В националния турнир онлайн са участвали около 200 български информатици в три групи- за ученици в четвърти и пети клас, в шести клас, и в седми и осми клас, отбеляза Йовчева.

Както обикновено водещи в класиранията бяха състезатели от Русия и Румъния, и освен българските информатици, този път стабилно в класациите се включиха новите участници от Украйна, Беларус и Израел. Раздадени са и няколко златни медали на представители на различни държави, за разлика от последните години, през които са печелени предимно от руски участници, отчете Йовчева.

Тя припомни, че това е единственото международно състезание по информатика, създадено по инициатива на България, за две възрастови групи - младежка (за ученици до 15,5 години) и старша възраст (за ученици от гимназиална степен). Йовчева си пожела през следващата година Шумен отново да е домакин на надпреварата, която да се проведе присъствено, а не онлайн.
Турнирът се организира от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и местната школа по математика и информатика" АиБ". Домакин на състезанието бе Община Шумен, а негови партньори - Министерството на образованието и науката, Сдружение "Европейска младежка олимпиада по информатика", Регионалното управление на образованието в Шумен и фирми.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини