Ваксината на Pfizer и BioNTech показала 95% ефективност

Ваксината, разработена от обединението "Пфайзер/Бионтех", e сигурна и ефикасна при 95 процента от случаите за борба с Ковид-19 според крайните резултати от клиничните тестове. Това ниво е подобно на постигнатото от компанията "Модeрна" и поне един от препаратите ще има шанса да имунизира американците преди края на годината, пише Франс прес.

Разрастването на пандемията през последните седмици рязко ускори извършването на клиничните изпитания на двете компании, като те доказаха ефективността на ваксините им и тяхната безвредност.

От десет дни двата производителя се съревновават с публикуването на окуражаващи съобщения за медиите и със сигурност ще бъдат първите ваксини, които ще получат разрешение за широкото им използването. Първо в САЩ и след това в западния свят. Други препарати бяха разбаротени от Русия и Китай.

Американският гигант "Пфайзер" и малката немска биотехнологична компания "Бионтех" оповестиха на 9 ноември, че ваксината им е доказала над 90-процентна ефективност според предварителните резултати от 94 случая на заразявания с Ковид-19. В сряда бройката нарасна на 170. Сто шейсет и два случая на инфектиране при приемащите плацебо и само 8 в групата на ваксинираните. Което прави ефективност 95%. Тези случаи бяха регистрирани след прилагането на втората доза ваксина. Тя се бие на два пъти в интервал от три седмици. Общо над 43 хиляди души се бяха записали доброволци за тестовете, които започнаха в края на месец юли.

Станаха известни и други обнадеждаващи статистики. Девет тежки случая на Ковид-19 са били регистрирани в групата с плацебо, при само един сред ваксинираните. В рамките на няколко дни от "Пфайзер" ще направят постъпки пред Американското управление за контрол на храните и лекарствата за масовото използване на продукта. То от своя страна може да даде зелена светлина на ваксината за пускането й на пазара още през месец декември.

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех" е ефикасна независимо от пола на пациента, от неговата възраст и етнос, с процент на успеваемост над 94 на сто при хората над 65-годишна възраст. Това прави от препарата една от най-ефикасните ваксини в света, сравнима с тази срещу дребната шарка и много по-успешна от тази срещу грипа с ефикасност от 19 до 60%.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини