4 °C

Над 100 саркофага с мумии са открити в Сакара

  Броят на пълните с мумии саркофази, намерени в поредица от погребални шахти в Сакара в Египет, продължава да расте, съобщават археолози от египетското министерство на антиките.

  В началото на септември екипът намери 13 саркофага с мумии в тях. В началото на октомври този брой се увеличи до 59, а сега е над 100, съобщават археолозите в изявление, публикувано в събота (14 ноември).

  Хората "питат колко ковчези намерихме. Отговорът е, че все още не знам", каза Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет, във видео, публикувано от министерството.

  Вътре в погребалните шахти екипът е открил и 40 статуи, изобразяващи божеството Птах-Сокер, съобщи министерството. Това божество е обединение на Птах, който бил бог на Мемфис, и Сокер - богът на Сакара. Археолозите открили и 20 дървени кутии с изображения на Хор - египетския бог на небето с глава сокол. Освен това са открити две дървени статуи с изписано името Фном, а изследователите все още се опитват да разберат кой е бил този човек в древността.

  В Египет гробниците са били ограбвани както в древността, така и в съвременността и рядко се срещат толкова много саркофази и артефакти, които не са ограбени.

  Различните находки датират от около 712 г. пр. Н. Е. и 30 г. пр.н.е., според изявлението на министерството. През този период древен Египет е бил окупиран и контролиран от чуждестранни групи като асирийците, персите и гърците. Понякога Египет е възвръщал независимостта си, само за да я загуби от друга чужда сила. Разкопките продължават и археолозите очакват да намерят още саркофази с мумии и други артефакти, по думите на Халед Ел-Енани, министър на антиките в Египет.

  Каналът Смитсониън снима документален филм, наречен "Ловци на гробници", и публикува изявление, в което се твърди, че някои от артефактите датират от 4500 години - около времето, когато са били построени пирамидите в Гиза. Изявлението на министерството на антиките не потвърждава това твърдение.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   От
   Откога
   1 -2
   09:01, 18 ное 2020
   Откога пустинята Сахара стана Сакара! Любопитно! За какво става на въпрос- за района на Сакар планина или в пустинята Сахара. Редактора, българския и познанията по география куцат. Нещо с дипломата се разминавате.
   • Ха
    хаха
    1 0
    09:27, 18 ное 2020
    Просто некрополът са нарича Сакара
   • Ум
    умно
    1 0
    09:57, 18 ное 2020
    Saqqarа и Sahara - за гражданите на света :) да не се объркате, като ходите в Египет. Че ще е неприятно да попаднете насред пустинята в търсене на некропола
  • 2
   Ах
   Ах
   0 0
   09:34, 18 ное 2020
   А сакар планина и района около нея ще се казва Странджа Сахара.

  Хороскоп за 28.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  28 ное 2020
  Последни новини