Аптекари остават без противогрипна ваксина, при джипитата зареждане от другата седмица

Изображение 1 от 2

    Повишеното търсене на противогрипни ваксини регистрират в хасковските аптеки заради Ковид пандемията, но към днешна дата ваксини няма.

    По информация на доставчика партиди за аптеките в провинцията ще бъдат разпределени до ден-два.

    Количеството, което беше заявено тази година за страната, е 70 000 ваксини, което е с 10 000 повече в сравнение с миналата година. Въпреки това се очаква сериозен недостиг на пазара.

    В големите вериги вече получиха един транш, но крайно недостатъчен. Според първоначалните очаквания и сега зареждането ще е не повече от 10-15 ваксини на обект. Ваксините са на цена между 25 и 27 лева. Спекулация с това няма как да има, тъй като ваксините имат пределни цени и са регулирани.

    Всеки втори пита за ваксина, но списъци не се правят, защото така или иначе доставката няма да стигне за всички желаещи, коментираха фармацевтите от една от големите аптечни вериги вериги в Хасково.

    Председателят на Областният фармацевтичен съюз Красимир Колев също потвърди информацията, че вторият транш ваксини ще е до дни. Той държи аптеки в Димитровград и Меричлери. В неговите обекти вече са направени списъци на желаещи да си купят. При първият транш е подавал в обект по около 20 ваксини. Сега обаче категорично зареждането няма да стигне за всички желаещи да се ваксинират.

    Нула ваксини. Така стоят нещата за малките аптеки. По информация на доставчиците от днес ваксини до тях няма изобщо да достигнат, коментира фармацевтът Янка Табакова. Тя е заместник-председател на Регионалната колегия на фармацевтичния съюз в Хасково.

    “Няма противогрипни ваксини и няма да има в малките аптеки. Информацията ми е от днес от разпределителя. Аз самата искам да се ваксинирам, защото го правя от 20 години насам и се оказва, че няма дори от къде да си купя. В предходния етап на зареждане до мен не достигна доставка, сега получавам същия отговор за заявката си.

    В годините назад съм дарявала по 100 ваксини на социалните домове, когато ми останат от зареждането, а сега самата аз няма откъде да си набавя.

    Ние аптекарите също сме на първа линия в опасността от заразяване с вируси, също като лекарите, и системата не трябва да ни излага на риск!“, коментира фармацевтката, която е с дългогодишен стаж в системата.

    По думите на колегата й Красимир Колев основната таргет група, която вдига търсенето на противогрипните ваксини, е на хора над 65-годишна възраст, по-малко са желаещите да се ваксинират сред младите хора. Затова аптекарят насочва възрастните си клиенти към джипитата, където също ще има доставка на ваксини.

    Според официалната информация, на личните лекари ще бъдат предоставени 180 000 ваксини. Те са безплатни и са за хора над 65-годишна възраст, които са с хронични заболявания.

    В Хасково зареждането в кабинетите на джипитата се очаква идната седмица, обясни председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Николай Колев.

    „Уверението, че разпределението на ваксините ще започне през следващата седмица, е от лично от главния епидемиолог доц.д-р Ангел Кунчев. Друг е въпросът, че търсенето няма да бъде задоволено“, обобщи д-р Колев.

    Според изчисленията му средно по 10-15 % от подлежащата на ваксиниране група в една практика ще получат ваксината. Тя ще се поставя само по желание, но засега отказ от тази възможност на пациенти д-р Колев не е регистрирал.

    Личните лекари ще започнат ваксинацията най-напред на възрастните си пациентите над 65-години, които са с хронични заболявания-белодробни и сърдечно-съдови, както и на такива с по-сериозно състояние на диабет. Ако ваксини останат, ще бъдат преразпределяни към останалите възрастни в пациентската му листа.

    "Ако носим лични предпазни средства и спазваме достатъчна дистанция, смятам категорично, че ще намалим риска от възможността да се заразим. Затова трябва всеки да действа по съвест и да пази себе си и близките си.

    Най-важното е в следващите дни и седмици да овладеем ситуацията, която в момента регистрира повишена заболеваемост. А това означава, чее мерките трябва да се спазват от всички, включително и от личните лекари", съветва д-р Колев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Мм
      мм
      10 -5
      15:07, 20 окт 2020
      Няма държава няма Ваксини .
      • Нн
        нн
        11 -1
        16:51, 20 окт 2020
        На мястото на държавата има организирана престъпност начело с Доган, Пеевски, Борисов и Гешев.
      • Пушете
        "Девинска трева" и ще бъдете щастливи
        ......
        Може да я намерите при дистрибуторите на нашата фирма "Девинска вода"
    • 2
      Ha
      Haha
      7 -2
      17:23, 20 окт 2020
      Сега вече ще мретв от вируса, като не гледате чуждестранни медии, доказаха, че в Испания, Италия, Белгия, Англия и Франция са умрели в началото повече хора заради тривалентна противогрипна ваксина, а вие се бутате да си слагате...
      • Ня
        Няма смисъл.
        4 -1
        07:35, 21 окт 2020
        Стадото върви на заколение. Не чете. Не се интересува. Само каквото му кажат фармацевтичните компании и тези които папката от тях. Това чува
    • 3
      Аз
      аз
      7 -2
      19:59, 20 окт 2020
      Това правителство дава милиони за глупости и милиарди за самолети, а не дава някой лев за ваксини- ама че простотия...
    • 4
      См
      Смях в залата
      6 -4
      20:18, 20 окт 2020
      Страхливците ще умрат от страх, защото все нещо няма да са видели, разбрали, ваксинирали. Човек умира, за да се роди пак, но ако си страхливец, ще се родиш мишка и пак и пак, докато претръпнеш.
    • 5
      Сс
      СС Никой
      6 -4
      21:00, 20 окт 2020
      Никой не трябва да слага маски.
    Последни новини