Мнозинството подкрепи доклада на Гешев, БСП гласува "против"

Мнозинството в парламента подкрепи доклада на главния прокурор Иван Гешев и прие със 117 гласа "за" отчета за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца на годината. Против бяха 60 депутати - само от БСП, които бяха инициатори на цялата процедура по изслушването.

"За мен беше чест да съм пред представителите на народа. Нямам никакви притеснения да излагам гледната точка на прокуратурата. Нямаме причини да се страхуваме и дължим отчетност и прозрачност", обяви Гешев на финала на изслушването.

Изслушването е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор.

За първи път в изслушването в правната комисия вчера депутатите питаха не за статистика, а повдигнаха въпроси и поискаха отчет за всички последни скандали и разследвания на държавното обвинение (най-активни бяха тези от БСП). Отговорите на Гешев бяха основно с познати тези и твърдения като той успя да избегне отговори по същество на някои от най-важните от тях.

Не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не е виновна за всички проблеми в тази държава, каза Иван Гешев.

В президентството не са влизали тежко въоръжени хора, отбеляза той. Българският главен прокурор, още по-малко българската прокуратура, няма да позволят да бъдат въвлечени в явно развиващата се вече предизборна кампания, заяви Иван Гешев.

В изказването си от трибуната, което продължи близо час, Гешев изнесе и данни по конкретни дела и разследвания от обществен интерес, за които е бил питан на правна комисия. Сред тях са досъдебните производства срещу лице, укриващо се в Дубай, разследването срещу секратар и съветник на президента, случая с бившия министър на околната среда и водите, проверката за имот на премиера Борисов в Барселона, снимките и аудиозаписите, свързвани с министър-председателя.

Нямаме притеснение да представим своите доклади пред Народното събрание, напротив - имаме желание за постоянен диалог, както с НС, така и с отделните комисии, заяви Гешев. Трайно се подобрява работата на прокуратурата, броят на върнатите дела трайно намалява, за първите осем месеца е 2,9 процента от всички върнати дела, а оправданите лица са 1,9 процента, посочи той. Гешев отчете, че на петмесечна база е налице спад в кражбите с 22 процента и драстичен спад в телефонните измами.

Както и при вчерашното заседание на правната комисия, главният прокурор отново насочи своето внимание в посока на справяне с битовата престъпност. "Хората споделят, че това е най-важният за тях проблем. В резултат на дейността на прокуратурата, в партньорство със службите и МВР, са проведени 307 специализирани полицейски операции на територията на 441 населени места, в 27 области. Разкрити са 497 престъпления и са задържани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства", заяви Иван Гешев. Кражбите на коли също са намалели с 13%.

Премиерът Бойко Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона, заяви главният прокурор при представянето на отчета за дейността му пред Народното събрание.

"Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме обратна информация. Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус, и снемане на обяснения на още няколко души", каза още Гешев, като уточни, че това не е проблем, за да бъде приключена преписката.

Той посочи още, че премиерът е дал обяснение и по проверката във връзка със записите и снимките от спалнята на Борисов.

Гешев поясни, че е възложено на столичната полиция да направи експертни справки, поискани са обяснения от шефа на НСО, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които до момента не са изготвени.

Относно обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай, той подчерта, че едва 212 антики от хилядите, които той притежава в колекцията си, са регистрирани. Колекцията ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от чужди експерти.

 Оказа се, че преобладаваща част от разследванията са срещу по-голямата партия в управляващата коалиция, коментира той и посочи разследванията срещу кметове и случая с министъра на околната среда и водите и негов заместник-министър.

Водят се множество разследвания срещу държавни служители от Агенция "Митници", МВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", каза Гешев и отчете, че окончателно осъдени са 25 лица, като нанесените щети за бюджета на България и на други европейски държави е 8 млн. лева. Образувани бяха за първи път от 1989 г. производства за шпионаж, посочи още главният прокурор. Замразени са около 3 млрд. лева след уведомления на прокуратурата до КПКОНПИ, преди двата емблематични случая, единият от които на лице, укриващо се в Дубай, посочи Гешев.

Главният прокурор спомена за законодателно предложение на укриващия се в Дубай, което се съдържа в доказателства, събрани чрез специални разузнавателни средства, за да станело ясно откъде идват част от атаките към прокуратурата. "Като го направим фигурант като президента, точно какво ще ни вреди Гешев", цитира той и посочи, че ще наблюдава дали това законодателно предложение ще бъде развито и кои ще бъдат вносителите. Главният прокурор добави, че по второ досъдебно производство, касаещо същото лице, предмет на разследване са убийствата на Йордан Динов, на Манол Велев и опит за убийството на Алексей Петров.

Гешев информира, че се извършва проверка за случаи на полицейско насилие на протестите, но и над 50 сигнала за хулигански действия. "Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, дали е социално слаб или е милиардер, дали е министър или дребен чиновник в президентството", заяви той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви, че левицата няма да подкрепи доклада за дейността на главния прокурор, защото освен много статистика, не са получили никакви конкретни отговори.

От ВМРО заявиха, че са удовлетворени от доклада на главния прокурор и ще го подкрепят.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Нс
    НС е ДПС
    2 0
    18:10, 15 окт 2020
    Страхът от крадецът Дебелия е голям.
  • 2
    De
    debat
    2 -1
    22:53, 15 окт 2020
    Гешев много големи интереси си настъпил, затова ти искат оставката.
    Не знам дали ще се спасиш. Обикновено престъпниците са много силни и ще направят всичко възможно да те свалят.
    И дори и да нямаш сестра всички ще наят че е лека жена.
Последни новини