Без PCR тест след 14-дневната карантина на заразените с COVID-19 (заповед)

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни. Това означава, че вече не е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест за преустановяване на изолацията. Такова нареждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов фигурира в издадена на 13 октомври, Заповед РД-01-604/13.10.2020 г., съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Съгласно същата заповед, хоспитализираните с COVID-19 пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни индикации/показатели/резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение. Т.е. за изписване от лечебно заведение на тези пациенти отпада изискването за отрицателно PCR изследване, както и условието за документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания.

Условието за изписване от лечебното заведение за болнична помощ при документирани поне 10 дни от началото на клиничните оплаквания и поне три дни без оплаквания остава за лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в болнични условия, за лицата, настанени в места за предоставяне на социални услуги, както и за лицата с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи.

Със Заповед номер РД-01-603/13.10.2020 г., издадена днес от здравния министър, считано от утре, 14 октомври, при провеждане на футболни мачове на Националния стадион "Васил Левски" се допуска публика до 30 на сто заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Остава в сила изискването при спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 на сто, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини