Ако се оплаквате от влошаване на зрението, помислете за витамин А

Влошаване на зрението, лошо зрение в тъмното или при слабо осветление, са сред признаците за недостиг на витамин А. Витамин А се намира в широк спектър от хранителни продукти, които можем да консумираме. Набавянето му не би трябвало да е проблем, но се случва при небалансирано хранене. За да се коригира недостигът му, е достатъчно само да се свери менюто и се направи по-богато откъм съдържащите го храни.

Такива са най-вече сладките картофи, тиквата, морковите, сиренето, яйцата.

Според възрастта имаме различни нужди от витамин А. За кърмачетата и децата до тригодишна възраст са достатъчни 600 микрограма. При деца между 4 и 8 години са необходими 900 микрограма, от 9- до 13-годишна възраст се нуждаят от 1700, при над 14 до пълнолетие от 2800 микрограма. Всички над 19-годишна възраст трябва да си набавят по 3000 микрограма витамин А.

Какви още могат да бъдат признаците на недостиг на витамин А?

Сухота в очите, бели петна в очите, обривите по кожата, бавно заздравяване на рани, трудности при зачеване, склонност към чести инфекции, тежко протичане на заболяванията.

Рядко се среща дефицит на витамин А, но той е наличен при недохранване и липса на възможност за разнообразно хранене. Възможно е да възникне по-често при кърмачета, деца, бременни и кърмещи жени.

Отчита се и при диария, както и някои чревни заболявания като цьолиакия и синдром на раздразненото черво, чернодробно заболяване, хранително разстройство, алкохолизъм, рак на червата.

Стойностите на витамин А в кръвта се установяват чрез кръвен текст. Нормалните граници варират между 15 и 60 микрограма на децилитър.

При витамин А под нормата е необходимо да се вземат мерки веднага, което би подобрило състоянието на зрението.

Дали, освен корекцията в хранителния режим, е необходим прием на хранителна добавка, може да прецени лекуващия лекар.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Последни новини