КС се произнесе за прекратяването пълномощия на кметове при участие в търговски дружества

Конституционният съд се произнесе, че разпоредба от ЗМСМА, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества не е противоконституционна, става ясно от публикувано съобщение на официалния сайт на съда.

Конституционното дело е образувано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от четиридесет и четвъртото Народно събрание за обявяване на противоконституционност на чл. 42, ал.1 т. 5. Според предходния член на закона кметовете не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, както и да участват в търговски дружества. В случай, че не предприемат необходимите действия за прекратяване на търговската дейност в едномесечен срок от полагане на клетвата, пълномощията им се прекратяват, е посочено в разпоредбата, по която се произнесе днес КС.

На днешното си заседание съдът е приел с единодушие, че чл. 42, ал.1, т.5 не е противоконституционен, съобщават още от там.

Тази разпоредба стана повод в началото на декември миналата година до общинската избирателна комисия в Благоевград да бъде подаден сигнал от предишния кмет на общината Атанас Камбитов срещу новоизбрания Румен Томов. В него бе посочено, че Томов не е заличил в законоустановения срок своя фирма от Търговския регистър.
Със свое решение ОИК отказа да прекрати пълномощията на Румен Томов, което бе обжалвано пред административния съд в Благоевград от четири партии и коалиции, участвали на местния вот през 2019 година. Последваха обжалвания пред ВАС, както и искане до Конституционния съд за установяване на чл. 42, ал. 1, т. 5 за противоконституционна.

Предстои днешното решение на КС да бъде обнародвано.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини