Израел с исторически споразумения с ОAE и Бахрейн под егидата на Тръмп

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подписа днес исторически споразумения за нормализиране на отношенията с ОАЕ и Бахрейн, признаващи Еврейската държава, под егидата на американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Израелският лидер подписа двустранните споразумения с външния министър на емирствата шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян и с външния министър на Бахрейн Абдел Латиф ал Заяни на церемония на открито на Южната морава пред Белия дом.

Тримата лидери и президентът на САЩ подписаха и обща декларация.

Външният министър на Обединените арабски емирства Абдула бин Зайед Ал Нахаян каза, че нормализирането на отношенията с Израел ще позволи на ОАЕ да продължи да подкрепя палестинците в стремежа им да създадат независима държава, предаде ДПА.

Обръщайки се към израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, Абдула заяви: "Благодаря Ви, че избрахте мира и спряхте анексирането на палестински територии", позиция, която според него ще засили общата воля на страните за постигане на по-добро бъдеще за следващите поколения.

Абдула каза, че споразумението е историческо постижение за САЩ, Израел и ОАЕ и изпраща надежда за света.

По думите му това "не е лозунг, който издигаме за политическа изгода, тъй като всички с нетърпение очакваме да създадем бъдеще на благополучие".

"Мирът се нуждае от кураж, изграждането на бъдещето се нуждае от познание", заяви той.
"Ние дойдохме днес, за да кажем на света, че това е нашият подход", каза Абдула.

Според него всички договори между арабски държави и Израел са стъпки към "мир и развитие".

Бахрейнският външен министър Абдел Латиф бин Рашид ал Заяни определи споразумението за нормализиране на отношенията с Израел като "историческа стъпка".

"Днес е наистина исторически момент. Момент на надежда и възможност за всички народи в Близкия изток", каза той и призова за "справедливо, всеобхватно и трайно решение с две държави" между Израел и палестинците.

"Прекалено отдавна Близкият изток е спъван от конфликт и недоверие, което причинява неизказано разрушение и осуетява намеренията на поколения от нашите най-добри и блестящи млади хора", заяви той. 

Президентът на САЩ доналд Тръмп заяви, че подписването на сделките за нормализиране на отношенията на Израел с ОАЕ и Бахрейн ще бъде "зората на новия Близък изток" и ще даде възможност на хората от различни вероизповедания за живеят заедно.

"Ние сме тук този следобед, за да променим хода на историята", каза Тръмп в началото на церемонията за подписването на моравата пред Белия дом, предаде ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини