Разликите между примирение и компромис

Ако попитате двама души, които от дълги години е заедно, какво крепи връзката им, освен любовта и разбирателството ще посочат и компромисите. Но има голяма разлика между това да правиш компромис и да се примиряваш с различни неща. 

Компромисът е нещо, от което можете да се откажете в името на щастливи отношения, докато примиряването и отказване от нещо важно (или приемане на нещо токсично и крайно неприятнo за вас), за да направите партньора си щастлив. 

Трябва да избягвате примирението. То не е градивно за връзката ви, а е деструктивно за вас и ви затваря в токсични отношения. Компромисите от друга страна, са необходими и често наистина заздравяват връзката и я правят работеща в дълготраен план. Това обаче не означава, че само вие трябва да правите компромиси и то за всичко. 

Повечето хора са склонни да правят малки компромиси най-често с битовизми и разпределение на домакинските задължения – чистене на банята, отказване от някой сериал вечер, по-редки срещи с приятели и т.н. Когато компромисите стават по-големи по мащаб, те се доближават до примиряването и адаптирането към нуждите на другия. Например да се откажете от деца или да чакате дълго за тях, да се релокирате по желание на половинката или да се откажете да работите, за да се посветите на домакинството и да угаждате на партньора си. 

Склонността да се примирявате е свързана с редица фактори като ниско самочувствие, мързел, страх от самота, комплекси насадени от детството. Те обаче не водят до дълготрайни връзки и щастие. 

На всичкото отгоре да си признаеш, че си се примирил, не е никак лесно. И по-често срещаният случай е на гласно и негласно отричане, защото признанието води до усещане за срам, неприязън и разочарование към себе си и разбира се, осъзнаването, че тези отношения няма да се подобрят. 

Как да разберете дали правите компромис или сте поели пътя на примирението?

Ами задайте си следните въпроси и отговорете откровено:

1. Мога ли да бъда себе си с този човек и той с мен?

Ако усещате, че променяте себе си в името на другия и неговото щастие, то вие се примирявате. Вие сте в токсична за вас връзка и по-добре да излезете от нея. 

2. Наслаждавате ли се на компанията му? Приятнo ли ви е заедно?

Ако като цяло се чувствате добре с този човек, някакви дребни промени мигат да направят връзката ви още по-стабилна и щастлива. Тогава леки компромиси биха били достатъчни (а може да не се налага изобщо да правите такива).

3. Вярвате ли му?

Ако не му вярвате, то вие изобщо нямате връзка. 

4. Уважавате ли човека до себе си и той вас?

Отговорът на този въпрос също ще ви помогне да установите дали изобщо сте в добра връзка и струва ли си да правите компромиси или сте в друга фаза. 

5. Споделяте ли общи интереси и цените ли хобито на другия?

Не е нужно да имате общи интереси, но е важно да не се отказвате от собствените си хобита и желания, в името на другия. Ако вече сте го направили, то вие сте поели пътя на примирението и промяната в името на другия, която ви отдалечава от вас самата и това не е ок.

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини