33 млн. лева по-малко са получили болниците от Здравната каса. Преглед на печата

„Обсъждат смяна на Гешев, Панов и Чолаков заедно с нова конституция“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Всекидневникът обяснява, че заедно с приемането на нова конституция Великото народно събрание ще трябва да обсъди и дали да бъдат прекратени предсрочно мандатите на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор Иван Гешев и председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Това е позицията на управляващата партия ГЕРБ, посочва в публикацията си „24 часа“.

В първоначалното предложение за нова конституция предсрочна смяна на тримата големи не е предвидена, а единствено разпускане на ВСС и създаване на съвети на съдиите и прокурорите, уточнява изданието.

„Именно по този въпрос трябва да се дискутира изключително сериозно. Той трябва да бъде поставен на дебат, и то от ВНС”. Това е коментирал в интервю за „24 часа” депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов на въпрос дали смяната на тримата големи трябва да е предсрочна. В ГЕРБ обаче има и друго мнение и то е, че въпреки евентуално прекратяване на мандата на ВСС тези на Гешев, Панов и Чолаков единствено да бъдат съкратени от 7 на 5 години, допълва всекидневникът. 

„Пенсии за над 666 000 лева са били запорирани през миналата година“, информира във водещата си публикация „Труд“ като се позовава на данни от Националния осигурителен институт. Общо над 4500 души са получавали само част от парите си заради дългове. Най-често става дума за неплатени сметки за парно, задължения към НАП или банки, както и издръжка, уточнява изданието.

„33 млн. лева по-малко са получили болниците от Здравната каса за първото шестмесечие на 2020 г.“, съобщава „Монитор“.  Това в проценти е само 4% в сравнение с получените средства за същия период през 2019 г, което е минимален спад. Това показват отчетите на НЗОК за изплатените средства на клиниките за полугодието на двете години, допълва изданието.

„Гонят еколози от Поморийското езеро“, пише „Дума“. Вестникът посочва, че списъкът на 100-те национални туристически обекта е на път да остане с 99, след като кметът на община Поморие Иван Алексиев реши да изгони екоорганизацията „Зелени Балкани“ от създадения от нея посетителски център до Поморийското езеро. В петък той им е поставил ултиматум да напуснат до 14 дни сградата.

Еколозите искат да се удължи договорът им и да останат да стопанисват центъра. Те смятат, че прекратяването на дейността им поставя на риск някои от защитените видове в района, както и настоящата експозиция в центъра, допълва „Дума“.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини