Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв.

Между 15 и 16,1 процента ще е увеличението на индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2021 година. Това е предвидено в Колективния трудов договор /КТД/, подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и от национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование, съобщи пресцентърът на МОН.

От името на своите членове представителите на синдикатите и работодателите са благодарили на правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов, че изпълниха поетия ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на управленския мандат.

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните - 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите - 1420 лв.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители - стават 46 лева месечно за водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици.

С 30 лева месечно ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите, които водят обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като допълнително трудово възнаграждение /ДТВ/ за времето на провеждането му.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Средствата за ДТВ за постигнати резултати от педагогическите специалисти се планират в рамките на бюджетите в размер не по-малко от 4,2 процента и не повече от 5,0 процента от годишния размер на средствата за заплати.
КТД предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 процента и не повече от 3,5 процента от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма, информират от МОН.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    А може и заптие :))
    ....
    • Кардинал Ники Ролекса
      ква заплата ще получава - старши учител , директор
      или
      помияр на мутрите към Светия Синод ?
  • 2
    Ва
    Васил Левски
    10 -12
    19:30, 17 авг 2020
    Даскалите работят 7 месеца чисто по половин ден .Повечето даскали работят отгоре отгоре за отбиване на дена! ЗАЩО ТОГАВА СА ЧАСТНИТЕ УРОЦИ!
    • Ан
      Ангел
      8 -4
      20:06, 17 авг 2020
      Ей глупак
  • 3
    Ор
    Орешарски
    2 -1
    20:05, 17 авг 2020
    К_ра ми янко
  • 4
    Ах
    аха
    10 -1
    20:33, 17 авг 2020
    А ХИПЕРАКТИВНАТА директорка Мухла Мухлова на едно училище кога ще я махате еййй. Ало министерството - какво се правите на ударени! Колко хора още трябва да се погребат от ТАЯ МУХЛА, че да я изритате! Направо за съд и затвор е тая мръсница. На цялото и семейство - да се връщат всички мръсотии, който е направила - и на щерката и на внука и на всички останали!
  • 5
    Бе
    безработна магистралчичка
    11 -1
    20:42, 17 авг 2020
    Ако чуете, че някое училище да търси да назначи: Директорка, зам. директор, или "мениджърка" ми пишете... За мен срамна работа няма!
  • 6
    Э
    э
    9 -1
    20:54, 17 авг 2020
    Тия директорки на училища в града защо си мислят, че тези училища са им бащиния! Не стига, че са мръсни нервозни интригантки, с просташко и арогантно държание, ами са и агресивни! Особено една от тях - превърнала е училището в приемна на всякакви частни и бизнес срещи, дружките й идват да пият кафе, цялата й рода се мъкне и като им доскучее си набелязват кого да подиграват и тормозят! Що за директор на училище си да се подиграваш на хора със стаж, да правиш видеоклипове, да правиш театър по телефона и да записваш как се подиграваш и манипулираш, за да се смее компанията! ТОВА Е ДОЛНО И МРЪСНО! ТОВА Е ПОДСЪДНО, НО ОТ ЧАЛГАДЖИЙКИ И ТИКВИ - друго не може да се роди!
  • 7
    Ии
    Ииикк
    11 -2
    21:40, 17 авг 2020
    Защо само на педагогически персонал се вдигат заплатите а помощтният персонал в градините работи за по петстотин лева на месец а им върши повечето работа ало там горе министъра помисли и за тези женици
    • Ре
      Реалист
      4 -5
      22:53, 17 авг 2020
      Защото педагогическият в национален мащаб е голям и е основната опора на ГЕРБ...
      Но, това няма нито да ни изкара образованието от последното място в ЕС, нито да помогне на Толупа...
  • 8
    Чо
    Човек
    6 -1
    00:55, 18 авг 2020
    Тези заплати даже са малки в еврооата за учител плашат тройно повече а у нас години работеха за жълти стотинки а изисквания големи не става така на всички работещи хора заплатите трябва да са по големи това е!
  • 9
    То
    Тото
    2 0
    10:48, 18 авг 2020
    Хайде,госпожа директорката -би бит, би бит и при такситата.Стига е раздавал а правосъдие и приемала приятели на работа срещу .......тлъста самичка и то за няколко месеца и после наново за да напълни банковата си сметка! РУО не спе те или и вие сте с тях
Последни новини