20 °C

Вкаменено око на изчезнало преди 429 млн. години морско създание "почти еднакво" с очите на днешните пчели

Изображение 1 от 3

  Вкаменелото око на изчезнало преди 429 милиона години морско създание, бе анализирано от учените за пръв път.

  Анализите разкрили, че е подобно на зрителните органи на някои съвременни животни, включително морски кончета, пчели и ракообразни.

  Праисторическото око принадлежало на черупчесто членестоного, наречено трилобит (Aulacopleura kionickii).

  То било открито близо до Леднице в Чехия през 1846, но така и не било анализирано в детайли досега.

  Според учените приликите са поразителни.

  Откритията сочат, че принципът на работа на зрението при много насекоми и ракообразни днес, е на възраст поне половин милиард години.

  Плоската, дълга малко над сантиметър вкаменелост, имала две изпъкнали полуелипсовидни очи в задната част на главата – едно от които било откъснато

  Анализи на вкаменелите останки разкрили, че древното създание е имало примитивни фасетъчни очи.

  Състояли се от миниатюрни зрителни клетки, наречени оматиди или фасети, подобни на тези, които наблюдаваме при днешните пчели.

  Предишни изследвания доказаха, че съвременните насекоми виждат в много повече детайли от предполаганото.

  Учени от Университета в Шефилд открили, че очите на насекомите имат хиляди рецептори, образуващи мрежа от фасети, които се движат бързо, влизат и излизат извън фокус, докато изследват света около себе си.

  Това “потрепване” е толкова бързо, че не може да бъде забелязано с просто око и осигурява на насекомите свръхпрецизно зрение, твърдят учените.

  Изследвания сочат, че зрителните органи почти не са претърпели промяна през последните 500 милиона години и разкриват как трилобитите са виждали света около себе си.

  Очите им съдържат светлочувствителни клетки, навити около прозрачна тръба, наречена рабдом.

  Изследването хвърля повече светлина върху живота на трилобитите Aulacopleura. Смята се, че са били активни през деня, тъй като лещите с по-малък диаметър са ефикасни в улавянето на светлината през деня.

  Малките очи подсказват, че създанията са живели в плитки води, вероятно около брега.

  Трилобитите били с дължина около 1.27 см, 0.85 см ширина и 2-3 мм височина. Имали изключително тънка черупка.

  Плъзгали се по дъното и се хранели с органични материали.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  26 сеп 2020
  Последни новини